AlbaniŽ krijgt EK gewichtheffen wegens doping, geeft het terug wegens doping

Het Europees kampioenschap gewichtheffen van dit jaar heeft nogal wat voeten in de aarde. Het zou aanvankelijk in het Turkse Antalya gehouden worden, maar vorig jaar werden meerdere landen - waaronder Turkije - een jaar lang volledig van de sport uitgesloten wegens meerdere dopinggevallen.

Men probeerde aanvankelijk nog om het EK te verplaatsen, zodat Turkije het na de schorsing gewoon kon organiseren, maar dat hielp niet: men moest de organisatie inleveren. Deze werd gegeven aan het Zweedse Halmstadt, dat zes maanden voor het toernooi aangaf toch niet klaar te zijn. Tirana, de hoofdstad van Albanië, werd de volgende oplossing. Dat was een risico, want Albanië heeft ook nogal een geschiedenis met doping in het gewichtheffen.

Enfin, alles leek in orde, tot Romela Begaj afgelopen week voor de tweede keer gepakt werd op het gebruik van een steroïde. Dat leverde in haar thuisland Albanië zoveel ophef op onder het publiek en in de media, dat de president van de Albanese gewichthefbond het welletjes vindt en is opgestapt. Het hele bestuur van de bond is hem gevolgd en dus is er nu niemand meer om het EK te organiseren.

"Vanaf vandaag heeft Albanië geen bond meer, er is niemand om het EK te organiseren", aldus Hasan Akkus, baas van de Europese gewichthefbond - overigens ook de baas van de Turkse gewichthefbond en niet geheel verrassend de man achter het plan om het EK in Turkije te verplaatsen tot ná de schorsing van de Turken. "Dit is een onverwacht en zeer serieus probleem voor de Europese bond en al haar leden."

Het EK staat gepland voor eind maart en dus is enige haast geboden bij het zoeken naar een andere stad. Roemenië en Georgië lijken de voornaamste kandidaten, tenzij het toernooi opgeschoven wordt. "Natuurlijk is het erg moeilijk, maar dit is een noodsituatie en als we het Europese gewichtheffen kunnen helpen, zullen we dat hoe dan ook doen", aldus Alex Padure, de baas van het Roemeense gewichtheffen.

"Ik heb gehoord dat meerdere landen de tickets naar Tirana al geboekt hebben", zegt Padure. Zijn Georgische collega liet weten dat dinsdag een spoedoverleg gehouden wordt om te praten over de mogelijkheid het EK naar hun land te halen.