Gigantische onderwatergrot ontdekt in Mexico

In Mexico hebben duikers een gigantische onderwatergrot ontdekt, of eigenlijk een stelsel van aan elkaar gekoppelde onderwatergrotten. Het grottensysteem Sac Actun werd eerder gemeten op zo'n 263 kilometer, maar duikers kwamen erachter dat het systeem bij schiereiland Yucatán verbonden is met nog een systeem van 83 kilometer, waarmee het voor zover bekend het langste onderwatergrottenstelsel ter wereld is.

Het onderzoeksteam is maanden bezig geweest om de boel in kaart te brengen, wat gezien de enorme hoeveelheid tunnels niet zo vreemd is: verdwalen in een grottenstelsel is niet fijn, maar als deze ook nog eens onderwater ligt wil je dat pas écht vermijden.

Onderzoekers hopen dat het stelsel meer kan vertellen over de Maya-beschaving. De Maya's maakten veel gebruik van onder water gelopen grotten, ook wel cenotes genoemd. Volgens hen waren die grotten ingangen naar de onderwereld en daarom werden ze dan ook vaak gebruikt om offers te brengen. Of dat in het nieuw ontdekte deel van het Sac Actun-stelsel ook is gebeurd weet men overigens nog niet, menselijke resten zijn er nog niet gevonden.

Beelden van het grottenstelsel (Bron: YouTube)