Noord- en Zuid-Korea onder ÚÚn vlag op Olympische Spelen

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen, komende maand in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, zal het gastland gezamenlijk met de Noord-Koreaanse delegatie het stadion binnen komen lopen. Dat zullen ze doen onder de vlag van één, herenigd Korea.

Het is het voornaamste resultaat van nieuwe gesprekken tussen de twee landen, die al enige tijd om de tafel zitten om te praten over de in Zuid-Korea te houden Spelen. Bij het ijshockeytoernooi bij de vrouwen zullen daarnaast enkele Noord-Koreaanse speelsters toegevoegd worden aan de Zuid-Koreaanse selectie, waar verder overigens ook de nodige genaturaliseerde Amerikanen in te vinden zijn.

Ook werd besloten dat Noord-Korea in totaal een delegatie van 550 mensen mag sturen. Daarbij gaat het om een groot team van 230 cheerleaders en 140 artiesten, net als dertig taekwondoka en de nodige officials. De enige gekwalificeerde atleten uit het Noorden zijn kunstrijders Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik, maar aangezien zij niet op tijd zijn ingeschreven door de Noord-Koreaanse bond, is hun deelname nog onzeker. Gezien de politieke situatie lijkt het echter waarschijnlijk dat het Internationaal Olympisch Comité een uitzondering gaat maken en het duo gewoon laat starten.