Winkels H&M Zuid-Afrika voortijdig dicht na protesten

Kledingketen Hennes & Mauritz heeft zijn filialen in Zuid-Afrika zaterdag voortijdig gesloten, nadat demonstranten de winkels waren binnengedrongen en spullen vernielden. De aanleiding van de protesten was een modefoto die de winkelketen op de website had geplaatst die als beledigend en racistisch werd beschouwd.

De oproep om te protesteren kwam van de uiterst linkse politieke partij EFF. Die werd in 2013 opgericht door Julius Malema, nadat hij uit de jongerenbeweging van regeringspartij ANC was gezet.

Op sociale media was te zien dat demonstranten kledingrekken en paspoppen hadden omgegooid. Ook zijn volgens News24 schoten gehoord. H&M voelde zich genoodzaakt de 17 filialen in het land "tijdelijk" te sluiten. Volgens de winkelketen is niemand van het personeel gewond geraakt.

De foto van H&M veroorzaakte begin deze week veel ophef op sociale media. Op de advertentie stond een zwart jongetje in een trui met de tekst: coolest monkey in the jungle. De meesten noemden de foto ongepast, beledigend of racistisch. Ook werd opgeroepen tot een boycot. Het bedrijf had toen al excuses aangeboden en de foto verwijderd.

H&M sluit winkels Zuid-Afrika om protesten
Winkels H&M Zuid-Afrika voortijdig dicht na protesten (Foto: ANP)