'Huishoudens gasvrij maken gaat niet zomaar'

Nederlandse huishoudens kunnen niet zomaar afgeschakeld worden van het gasnet. Daarvoor waarschuwt het economisch bureau van ING. De bank merkt dat de roep in het politieke debat om Nederland versneld van gasgebruik af te helpen weer toeneemt.

Een uitdaging die onder meer speelt is dat niet alle woningen geschikt zijn voor de alternatieven van gas. Op een flatje binnen de ring van Amsterdam lijkt een warmtepomp bijvoorbeeld niet echt een optie, zegt ING-econoom Gerben Hieminga.

Warmtepompen en geothermie zijn nu ook nog veel duurder dan een CV-ketel, aldus Hieminga. En een consument moet sowieso 400 tot 650 euro betalen aan de netbeheerder om zich te laten afsluiten van het gasnet.

Het gaat ook om een gigantische klus. Volledig gasvrij betekent dat er tot 2050 elke maand duizenden huishoudens van het gasnet ontkoppeld moeten worden. De installatiebranche heeft nu al personeelskrapte.

Hieminga merkt verder op dat het aardgasverbruik dan uiteindelijk ook nog maar met een kwart omlaag gaat. De industrie en glastuinbouw nemen het leeuwendeel van het aardgasverbruik in Nederland voor hun rekening.

'Huishoudens gasvrij maken gaat niet zomaar'
'Huishoudens gasvrij maken gaat niet zomaar' (Foto: ANP)