Helft pubers vindt zichzelf verslaafd aan social media

De helft van de jongeren tussen 12 en 16 jaar oud vindt zichzelf verslaafd aan social media. De vragenlijst van de Universiteit Utrecht is inmiddels door ruim 2700 jongeren ingevuld, en het onderzoek loopt nog door. De resultaten tot nu toe komen overeen met een onderzoek in de VS van een jaar geleden.

Met vragen als 'Ga je langer door met gebruiken dan je je oorspronkelijk had voorgenomen' en 'Kom je daardoor in de problemen' probeert de UU een beeld te krijgen van het smartphonegebruik en de afhankelijkheid van social media als Whatsapp, Snapchat en Instagram.

Ouders blijken vaak niet te weten hoe ze beperkingen moeten opleggen aan de vergroeiing van hun kinderen met hun telefoon. Een overgrote meerderheid van de docenten maakt zich grote zorgen: 93% van het ondervraagde lerarenkorps vreest dat de afleidingen van de telefoon ten koste gaan van concentratie, nachtrust en studieresultaten.

Officiële definities voor een smartphoneverslaving zijn er nog niet, maar als de criteria van alcoholverslaving worden verbouwd dan blijkt slechts 5% van de jongeren tussen 12 en 16 verslaafd te zijn. Tijd dus voor een goede definitie, want dit lijkt toch erg weinig. Sterker nog, dat 'slechts' 50% van de scholieren niet zonder hun telefoon zou kunnen lijkt ook een redelijke onderschatting.

Hoe staat het met jouw Snapchat- of whatsappverslaving? Pak jij de telefoon van je eigen kinderen af als je weer eens ouderwets wil mensergerjenieten? Laat het achter in de reacties.

buiten spelen (Foto: Facebook)