Debutant Cross klopt Van Gerwen in bizarre wedstrijd en staat in WK-finale

Het wereldkampioenschap darts zit er voor Michael van Gerwen op. De Nederlandse wereldkampioen ging in de halve finales onderuit tegen Rob Cross, na een wedstrijd die de boeken in zal gaan als een van de meest onvergetelijke wedstrijden ooit. Voor debutant Cross is het uiteraard zijn eerste WK-finale: een jaar geleden stond hij nog in de pub te spelen en voor zijn werk stopcontacten te plaatsen. 

Het duel begon niet zo spetterend, maar al heel snel ging het niveau omhoog. Van Gerwen had vooral veel moeite om de dubbels te gooien en daar profiteerde Cross van door set één te pakken. De Nederlander gaf een 2-0 voorsprong in set twee weg, maar hij herstelde zich net op tijd en trok de stand gelijk. Dat Cross in set drie gelijk gebroken werd leek hem niet te deren, want via een elfdarter en een twaalfdarter werkte hij zich in rap tempo naar de setwinst: 2-1.

Even leek Van Gerwen in set vier een 2-0 voorsprong niet te verzilveren, maar op 2-2 zorgde hij via dubbel 20 toch nog voor de 2-2 stand in sets. Wederom ging de volgende set naar een vijfde en beslissende leg en die kende een heerlijk einde: Cross gooide een 161-finish en pakte daarmee de 3-2 voorsprong. Set zes leek er wat Van Gerwen betreft meer op en in korte tijd trok hij de stand via een 3-0 set weer gelijk.

Het leek een wake-up call voor Cross, die in rap tempo op 2-0 kwam, maar zijn kans om de set te pakken liet liggen. Een leg later deed hij het echter wel: Voltage gooide 126 uit en kwam op een 4-3 voorsprong. Het bleef heen en weer gaan, want de volgende set ging dan weer in drie legs naar Van Gerwen.

De negende set zorgde weer voor een stukje vuurwerk, want Van Gerwen kwam beter in zijn spel, maar Cross hield het hoofd ontzettend koel. De twee kwamen zo weer eens bij een beslissende leg uit: Cross gooide sterk, maar Van Gerwen stond na negen darts op dubbel 16 en gooide het uit, om zo op 5-4 in sets te komen.

Via een 83-finish kwam Cross op 2-0 in de tiende set, waarna hij bij 2-1 'zijn' leg als kans had om er een beslissende set uit te slepen. Dat kostte de nodige moeite, maar op zijn vijfde setdart lukte het dan eindelijk en dus moest er een elfde en beslissende set aan te pas komen om de ware thriller te beslissen.

Van Gerwen brak Cross gelijk in set elf, maar liet een sloot darts liggen om op 2-0 te komen, waardoor Cross terug kon breken. De volgende twee legs werden verdeeld en dus ging het duel de verlenging in. Cross kwam op 3-2 en mocht op 90 aanleggen voor de wedstrijd, maar de bullseye ging mis, waarna Van Gerwen dubbel 18 gooide: 3-3.

De gemiste matchdart leek Cross weinig pijn te doen en hij kwam gelijk weer op 4-3, gevolgd door 4-4 door MVG. Cross miste dubbel 16 om op 5-4 te komen twee keer, Van Gerwen profiteerde en plaatste op een mogelijk beslissend moment de break. Die kon hij niet verzilveren, want de Nederlander liet maar liefst vijf matchdarts liggen en zag Cross op 5-5 komen: een beslissende leg was nodig.

Cross won het gooien richting bulls-eye en mocht dus beginnen aan de laatste leg. Daarin mocht de Engelsman zich op 140 richten voor de wedstrijd, die op dubbel 16 mis ging. Van Gerwen miste vervolgens zelf nog een handvol darts voor de wedstrijd en dit keer maakte Cross het af: dubbel 16 ging erin en WK-debutant Cross plaatste zich voor de finale.

Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)