Volksopstand in Iran

In Iran lijkt iets te broeien. In verschillende steden zijn mensen massaal te straat op te gaan om te protesteren tegen het Islamitische regime dat het land en haar bewoners sinds 1979 in een ijzeren greep houdt.

Wat begon als een protest tegen de -voor vrouwen- verplichte hoofddoek lijkt uit te lopen op een ware volksopstand. Hoofddoekloze vrouwen worden sinds een paar dagen niet meer in een cel gegooid, maar zijn verplicht om, wanneer ze zonder hidjab worden betrapt, verplicht om een soort cursusje bij de politie te volgen. Deze kleine viering van de strakke sharia-teugels smaakte blijkbaar naar meer.

Neutrale berichtgeving vanuit het land wordt vanzelfsprekend afgeknepen door het regime, het internet ligt vrijwel plat en op onze presentator van Zomergasten, annex Iran-verslaggever Thomas Erdbrink hoeven we ook al niet te rekenen. Laat staan dat de protesten massaal worden opgepikt door de wat grotere media, die hooguit wat kruimeltjes krijgen van de Iraanse staatsmedia. Maar gelukkig hebben we tegenwoordig alternatieven om aan nieuws te komen. Zo is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om een redelijk beeld te krijgen via de hashtag #iranprotests over wat er zoals speelt bij de Perzen.

'De protesten gaan over de economie', weten enkele Nederlandse verslaggevers uit te kramen. Dat dit wordt tegengesproken door in binnen- en buitenland woonachtige Iraniërs lijkt weinig af te doen aan het gewenste narratief. De Perzen zelf gooien het over een heel andere boeg: men lijkt de religieuze waanzin en alles dat daarbij hoort, spuugzat te zijn. Op verschillende plekken zijn beelden van de religieuze leider Khaminei naar beneden gehaald. Ook de door Iran gesponsorde terreurorganisatie Hezbollah moet het ontgelden. In het Farsi wordt deze club naar de hel gewenst, zoals te zien is in dit filmpje. Ook de beruchte Republikeinse Garde moet het ontgelden. In Shiraz werd bijvoorbeeld en public een foto met generaal Qasem Soleimani verscheurd, Een actie die je een paar dagen geleden nog als 'levensmoe' zou kunnen bestempelen. Tevens gingen op diverse plekken auto's in de fik, ondergingen overheidsgebouwen hetzelfde lot en werden konden enkele protesten slechts met grof geweld de kop ingedrukt worden. Hierbij viel minstens een dode.

Zelfs in het religieuze hart van het land, Qom, is het onrustig. Een groep demonstranten zouden openlijk 'wij willen geen Islamitische republiek' hebben gegild. En, wonder boven wonder: zelfs een van de leidende Muillah's heeft zijn steun uitgesproken voor de protesten. 'Mensen willen hun recht halen', sprak Hossein Hamenadi, de leidende rechtsgeleerde van het land.

Enkele media lieten tegendemonstraties zien.