België gaat voor eerste olympische wintermedaille na Veldkamp

België hoopt in februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang voor het eerst in lange tijd weer eens een medaille te pakken op de Olympische Winterspelen.

Dat gebeurde voor het laatst in 1998, toen Bart Veldkamp brons won op de vijf kilometer. Daarvoor was het al helemaal lang geleden: in 1924, 1928 en 1948 won België in totaal vier medailles, twee in het bobsleeën en twee in het kunschaatsen, met in 1948 kunstschaatsers Micheline Lannoy en Pierre Baugniet die het enige Belgische wintergoud ooit wonnen.

Sportminister Philippe Muyters is blij dat de Belgen vermoedelijk met de grootste delegatie sinds 1938 naar de Winterspelen gaan. "Dat is positief, en vooral met de snowboarders maken we wel kans op een medaille. Ze hebben zich officieel nog niet geplaatst, maar dat is een formaliteit", aldus de minister.

"We proberen ideale omstandigheden te creeëren voor de sporters. We hebben geen invloed op het weer, maar wel op het sportklimaat en met Wintersport Vlaanderen hebben we een goede sportbond, waardoor de sporters meer kans hebben." De financiële middelen bij onze zuiderburen zijn wel beperkt en dus moeten er keuzes gemaakt worden: "Ondersteunen we sporters die voor de top-8 gaan? Of gaan we vol voor de medailles? We focussen ons vooral op hen die echt grote kans maken."

Het sportbeleid bij de Belgen hangt niet alleen af van de medailles. "Ook de top-8 telt mee, en niet alleen op de Olympische Spelen, maar ook op de Wereldspelen." De Belgen zullen het in Pyeongchang vooral moeten hebben van drie sporten: schaatsen (Bart Swings), snowboarden (Seppe Smits) en bobsleeën (Elfje Willemsen).