Afschuw om gekruisigde Kerstman op schilderij New York

In New York is de nodige consternatie ontstaan wegens een schilderij. Kunstenaar Robert Cenedella had voor de St Patrick's kathedraal een schilderij tentoongesteld van een kruisiging. Als Jezus daarop te zien is lijkt men het doorgaans wel prima te vinden, maar het ging hier om niemand minder dan de Kerstman die - boven een stapel kerstcadeau'tjes - aan het kruis hing en dus was het ineens afschuwelijk.

Het schilderij hing in een gallerij in Manhattan, maar nadat men klachten ontving werd het kunstwerk er weer verwijderd. Cenedella was niet voor één gat te vangen en dus toog hij gelijk richting de kathedraal, waar hij de onfortuinlijke Kerstman aan de wereld liet zien. "Je moet wel een ontzettende hoop stront zijn om Kerst voor kinderen en families die net de dienst uit te komen te willen verkloten! Schaam je!", foeterde raadsman Joe Borelli.

Ook mensen die langs kwamen lopen vonden het allemaal maar vreselijk. "Het is nogal...verontrustend, daar gaat het me om", aldus een 54-jarige voorbijgangster. "Ik kan me niet voorstellen hoe degene die dit onding geschilderd heeft op het idee is gekomen...hij doet niks anders dan de grinch (kersthatend filmfiguur, red.) na te spelen."

Een moeder uit de Bronx was vooral blij dat haar kinderen het niet gezien hebben en hun zielen gespaard zijn gebleven. "Als ze dit hadden gezien, zouden ze me vragen waarom de Kerstman aan het kruis hing. 'Is de Kerstman dood?', dat soort vragen", legt de 29-jarige moeder uit. 

Cenedella vertelde tegenover The Post dat het schilderij als controversieel werd gezien, maar om de verkeerde redenen. "Ik liet het bij de kathedraal zien om een reden. Mijn plan was dat mensen zich voor en na de dienst dan zouden realiseren wat er is gebeurd: commercie heeft Kerst volledig overgenomen, een van de meest religieuze evenementen in de geschiedenis. Dat was het hele idee", verklaart de schilder.