Lim mist historische negendarter, Anderson klopt publiekslieveling

Darter Gary Anderson heeft vrijdagavond de achtste finales van het wereldkampioenschap van de PDC bereikt. In het Londense Alexandra Palace rekende de tweevoudig wereldkampioen af met de Singapore Slinger, dartslegende Paul Lim.

De 63-jarige Lim debuteerde in 1982 op een WK en speelde dit jaar zijn 22e wereldkampioenschap. Hij maakte in de eerste ronde al grote indruk door Mark Webster uit te schakelen, maar ook tegen Anderson liet Lim zien het darten nog geenszins verleerd te zijn.

Na de eerste vijf legs verloren te hebben raakte Lim ineens even alles: scores van 177 en 180 brachten hem op 144 en dus de kans op een negendarter. Dat zou pure geschiedenis zijn, want Lim was in 1990 de eerste - en vele jaren de enige - speler ooit die op een WK een negendarter gooide.

Een kleine 28 jaar na dato kreeg hij weer de kans. Lim slingerde de triple 20 erin, deed dat nog eens....en zag dubbel 12 op een haar mis gaan, waar zelfs Anderson een beetje van leek te balen. "Ik had mijn hoge hakken aan moeten trekken, dan ging 'ie erin", grapte Lim achteraf.

Anderson won de set, maar Lim weigerde vervolgens toch op te geven. Hij trok de vierde set naar zich toe en maakte het de Schot in set vijf bijzonder moeilijk. Toch hield The Flying Scotsman het hoofd koel genoeg om de partij met 4-1 af te maken en Lim's WK te beëindigen.

Mensur Suljovic had het niet makkelijk met Robert Thornton. De Oostenrijker kwam na vier sets echter toch beter in zijn spel en stuurde The Thorn met een 4-2 nederlaag op zak naar huis, waardoor Suljovic het op zal nemen tegen de jonge Belg Dimitri van den Bergh.