Massale vissenorgie kan dolfijnen en zeehonden doof maken

Geluid maken tijdens en rondom de seks is iets waar ook veel mensen niet vies van zijn, maar een vissoort in de Golf van Californië maakt het wel erg bont. Met honderdduizenden tegelijk houden ze tijdens het paarseizoen, tussen februari en juni, massale orgieën, waar nogal wat herrie bij komt kijken.

De golfcorvina's, die alleen voorkomen in de Golf van Californië, komen jaarlijks bijeen in de delta van de Coloradorivier, het noordelijkste deel van de Golf. Om een van de vele vrouwtjes hun kant op te krijgen, maken de geile mannetjes een geluid dat men kan beschrijven als 'een zeer luid machinegeweer', zo blijkt na onderzoek van de universiteiten van San Diego en Texas.

Volgens de onderzoekers klinkt het geluid van vele duizenden vissen tegelijk als een stadion vol juichende mensen, of een bijzonder luide bijenkorf. De geile glibberaars gaan er zelfs zo hard tegenaan dat het geluid tijdelijke of zelfs permanente gehoorschade kan veroorzaken bij jagende zoogdieren. Daarbij valt te denken aan zeehonden, dolfijnen en zeeleeuwen. Men ontdekte dat deze dieren dan ook het liefst aan de rand van de enorme orgie jagen, waar het geluid nog enigszins vol te houden is.

Het zou volgens de onderzoekers gaan om een van de luidste gebeurtenissen in de natuur. "Het is het luidste geluid dat ooit van een vissoort is opgenomen", zeggen ze over de geluiden die ze vast wisten te leggen. Walvissen kunnen nog meer herrie maken, maar dat zijn geen vissen.

Dat de golfcorvina's zo'n enorme herrie maken heeft ook een nadeel voor hen: vissers kunnen ze makkelijk vinden en een bootje met één net hijst in luttele minuten vele honderden kilo's naar binnen, in totaal zo'n twee miljoen vissen per paarseizoen, waardoor de soort inmiddels ernstig wordt bedreigd. De vis wordt ongeveer een meter lang en weegt dan zo'n twaalf kilo, maar staat inmiddels wel op de rode lijst met bedreigde diersoorten.

Hieronder kun je genieten van twee geluidsfragmenten van de geile zwemmers: