Nabestaanden Mitch Henriquez demonstreren

Circa honderd nabestaanden en sympathisanten van Mitch Henriquez demonstreren zaterdagmiddag in Den Haag tegen het politiegeweld, als gevolg waarvan de Arubaan in 2015 zou zijn overleden.

De stoet met betogers, die spandoeken met opschriften als 'Stop Politiegeweld' met zich meedragen, wordt gevolgd door tientallen politiemensen te paard, op motoren en in ME-busjes. Voorafgaande aan de betoging riep de zus van Henriquez nadrukkelijk op tot een vreedzame demonstatie.

De deelnemers wandelen van de Koekamp voor Den Haag CS naar het Vredespaleis en weer terug. Onderweg leggen ze een krans bij het hoofdbureau van politie ter nagedachtenis aan slachtoffers van politiegeweld.

Onder de betogers zijn ook de moeder en de neef van Henriquez. De Arubaan overleed in juni 2015 na zijn arrestatie op een Haags muziekfestival. Hij riep tegen agenten dat hij een wapen bij zich had. Bij zijn arrestatie verzette hij zich heftig. Vijf agenten hielden hem in bedwang. Een dag later overleed de 42-jarige man, maar over de doodsoorzaak bestaan diverse lezingen.

In het onderzoeksprogramma Argos onderschrijven drie hoogleraren zaterdag de conclusie van forensische onderzoekers van Independent Forensic Services (IFS) dat Henriquez is overleden aan de gevolgen van verwurging en verstikking.

De rechtbank doet donderdag 21 december uitspraak in de zaak tegen twee betrokken Haagse agenten.

Nabestaanden Mitch Henriquez demonstreren
Nabestaanden Mitch Henriquez demonstreren (Foto: ANP)