Tourwinnaar Froome in dopingproblemen

Wielrenner Chris Froome is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De Britse meervoudig tourwinnaar werd dit jaar tijdens de na de achttiende etappe van de door hem gewonnn Vuelta a España betrapt op een te hoge concentratie van het astmamedicijn salbutamol.

Volgens de UCI is de gemeten salbutamolwaarde te hoog, maar nog geen reden voor een directe schorsing. Froome werd op 20 september, een kleine drie weken na de dopingcontrole, op de hoogte gebracht van het resultaat. Ook zijn B-staal bleek teveel salbutamol te bevatten.

Team Sky liet in een reactie al weten dat Froome in de laatste week van de Vuelta last had van 'acute symptomen' van astma. De arts gaf hem daarom een verhoogde dosis salbutamol, volgens het team nog wel binnen de toegestane hoeveelheid. 

Froome heeft wegens zijn astma wel een zogeheten medische uitzondering (TUE) om salbutamol te gebruiken, maar bij de dopingtest werd het dubbele gevonden van de toegestane concentratie, die ligt op 1000 nanogram per milliliter.

Zonder Froome gelijk te schorsen heeft de UCI Sky en de renner om uitleg gevraagd. Manager Dave Brailsford verwacht dat men zich er wederom onderuit kan praten: "De verwerking van salbutamol in het lichaam is onvoorspelbaar vanwege complexe medische en fysiologische zaken", stelt hij. "We focussen ons erop om de feiten boven tafel te krijgen en erachter te komen wat er precies aan de hand is."

Froome zelf lijkt ook vertrouwen te hebben in de kwaliteiten van zijn ploeg, die erom bekendstaat zich uit dergelijke situaties te praten met vreemde excuses en ongeloofwaardige verhalen. "Dat ik astma heb is bekend en ik ken de regels, ik heb er zelf voor gezorgd dat ik niet meer dan de toegestande hoeveelheid heb genomen", gaat de Brit in de verdediging.

"Mijn leidende positie in de wielersport neem ik erg serieus en de UCI heeft volledig gelijk om resultaten te controleren. Ik wil, samen met het team, gewoon open kaart spelen." Froome won de Tour de France in 2013, 2015, 2016 en 2017 en won daarnaast dit jaar ook de Vuelta.

Tourwinnaar Froome in dopingproblemen (Pro Shots / George Deswijzen)
Tourwinnaar Froome in dopingproblemen (Pro Shots / George Deswijzen)