'Algemeen kiesrecht mijlpaal democratie'

Het besluit dat voortaan alle mannen mochten stemmen en uiteindelijk ook vrouwen was een mijlpaal in onze democratie. Dat zei de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, dinsdag bij de herdenking van honderd jaar algemeen kiesrecht.

Precies een eeuw geleden werd de Grondwet gewijzigd. Het stemrecht gold voortaan voor alle mannen en voortaan mochten ook vrouwen worden gekozen (passief stemrecht). De vernieuwing van 1917 maakte het ook mogelijk dat vrouwen een paar jaar later zelf ook naar de stembus konden (actief kiesrecht).

Volgens Broekers-Knol staat ook nu, honderd jaar later, het kiesrecht in de belangstelling. "Het blijft onmiskenbaar een actueel onderwerp."

Onlangs kregen de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba nog invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Ook is er een discussie over het verlagen van de leeftijdsgrens voor het kiesrecht, die nu op 18 jaar ligt. Verder zijn er wensen voor een kiesdrempel, om zo te kleine partijen en versnippering van het parlement te voorkomen.

'Algemeen kiesrecht mijlpaal democratie'
'Algemeen kiesrecht mijlpaal democratie' (Foto: ANP)