'Sporters met astma moeten naar Paralympische Spelen'

De voormalige Russische topijshockeyer Alexander Smirnov is van mening dat Noorse sporters met astma, met name langlaufers, mee zouden moeten doen aan de Paralympische Spelen en niet de Olympische Spelen. 

Smirnov was aanvoerder van het Russisch olympisch ijshockeyteam in 1994 and coacht tegenwoordig in de Kontinental Hockey League, de Oost-Europese tegenhanger van de NHL. Hij zegt verbaasd te zijn dat het Internationaal Olympisch Comité zich vooral op de Russische dopingproblemen richt en niet op die van andere landen.

"Het is moeilijk voor mij om uit te leggen wat er aan de hand is, het kan met politiek te maken hebben. Atleten uit andere landen gebruiken ook doping en het IOC gaat alleen achter het Russische team aan", doet hij zijn beklag in Russische media. "Kijk naar de Noorse langlaufers en biatleten, ze hebben allemaal astma en iedereen weet het. Maar als ze astma hebben en dus ziek zijn, moeten ze naar de Paralympische Spelen."

"Het is niet fijn dat de Russische sport zo wordt opgejaagd. Zelfs onze president Vladimir Poetin zei dat na de Spelen in Sochi alle dopingtests afgenomen waren en dat er geen overtredingen waren van de regels, maar drie jaar later waren er ineens problemen." Dat klopt, want later bleek dat de Russen op grote schaal met urinestalen liepen te klooien, om er zo voor te zorgen dat Russen niet positief zouden testen. "Iedereen snapt dat daar iets niet klopt", zegt Smirnov.

De Noorse toplanglaufer Martin Johnsrud Sundby raakte eerder zijn winst in het World Cup-eindklassement en de Tour de Ski in het seizoen 2014/15 kwijt, nadat hij positief had getest op te hoge waarden van astmamedicijn salbutamol. Opvallend genoeg werd Sundby voor slechts twee maanden geschorst, ook nog eens tijdens de zomer, niet echt een boeiende straf voor een langlaufer.

Atleten met astma kunnen een medische uitzondering krijgen om middelen te nemen die ze anders niet zouden mogen nemen. In Noorse media is wel eens geopperd dat minstens 42 olympisch medaillewinnaars uit het land sinds 1992 profijt hebben gehad van astma-medicatie. Dat was overigens gebaseerd op statistische data in plaats van bewijs en valt dus nauwelijks te vergelijken met het Russische staatsdopingsysteem.