Politie in Ede gaat dronken jongeren filmen, ouders moeten beelden op bureau bekijken

In Ede gaat de politie dronken jongeren filmen en de beelden aan hun ouders laten zien. Op deze manier moet het alcoholmisbruik en bijbehorende wangedrag in de gemeente dalen.

De proef begint komend weekend. De bodycams die de politie gebruikt zullen worden aangezet op het moment dat een jongere ernstig onder invloed is. Agenten verlenen dan zoals gewoonlijk eerste hulp, vervolgens krijgen zowel de jongere als ouders een uitnodiging voor een gesprek op het politiebureau. Hier worden de ouders geconfronteerd met het wangedrag van hun kroost. Daarnaast mag de jongere naar bureau Halt of volgt er een strafrechtelijk traject.

In meerdere plaatsen lopen jongeren al de kans om gefilmd te worden met een drankje teveel op, onder meer in Doetinchem loopt eenzelfde proef. Daar merkt de politie dat het alcoholmisbruik afneemt.

Na vertoning van de beelden worden deze direct verwijderd. De bodycams worden alleen op vrijdag- en zaterdagnacht gedragen. In juli maakte RTL een item over de proef in Bergen op Zoom, het filmpje daarvan staat hieronder.