Brexit-deal van tafel geveegd door Noord-Ieren

Op de dag van de deadline lijken de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op het punt te staan om een deal te sluiten waarmee de onderhandelingen de volgende fase - die van de handelsrelatie - in kunnen gaan. Dat meldt de BBC.

Europese Raad-president Donald Tusk liet weten dat de vooruitgang "bemoedigend" is. Over de eindafrekening, rechten van EU-ingezetenen en de Ierse grens zou nagenoeg overeenstemming zijn bereikt.

De EU-lidstaten hadden vooraf geëist dat deze zaken vooraf zouden worden geregeld, en niet, zoals Londen wilde, onderdeel zouden worden van een handelsdeal.

De laatste dagen bleek vooral het openhouden van de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek een pijnpunt, vooral omdat de Britten de gemeenschappelijke markt en de douane-unie willen verlaten.

De regering van Theresa May stond de laatste tijd onder druk van haar gedoogpartner, de Noord-Ierse unionistische partij DUP. Die stelde dat Noord-Ierland op geen enkele manier anders mag zijn dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Maar volgens het Belgische europarlementslid Philippe Lamberts zou Londen op dit punt een belangrijke concessie doen. Noord-Ierland zou "in praktisch ieder opzicht met uitzondering van de naam" in de gemeenschappelijke markt en de douane-unie kunnen blijven.

Update 18.19 uur
Eerder meldden we dat er al een overeenkomst tussen de Britten en de EU zou zijn. Premier May heeft echter moeten laten weten dat ze alsnog niet akkoord kan gaan met voorstellen waarbij Noord-Ierland op de een of andere manier toch samen met de Ierse Republiek binnen een economisch en douane-raamwerk zou blijven, waar regels gelden zoals binnen de EU.

Daartoe werd ze gedwongen door gedoogpartner DUP. Die partij, van wiens steun May in het Lagerhuis afhankelijk is, liet in een verklaring weten dat Noord-Ierland onder dezelfde voorwaarden als de rest van het Verenigd Koninkrijk de EU uit moet.

Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker noemde May een "taaie onderhandelaar", en May zelf liet doorschemeren dat er op basis van de geboekte vooruitgang wellicht alsnog een akkoord kan worden gesloten. Hoe dan ook lijkt haar regering steeds verder verzwakt te raken, ook omdat activistische Lagerhuisleden van haar eigen partij dreigen een al te vriendelijke deal weg te stemmen.