D-Day-veteraan overleden in USA

Edward Hoenson was een van de laatste Nederlandse D-Day-veteranen. Hij is gisteren op 95-jarige leeftijd in Amerika overleden. De drager van het Vliegerkruis was in de Tweede Wereldoorlog sergeant vliegtuigtelegrafist-boordschutter op de B-25 Mitchell-bommenwerper.

Tijdens de D-Day-periode in juni 1944 diende hij bij 320 squadron. Dat werd in 1940 in Engeland opgericht met het geëvacueerde personeel en materieel van de Marine Luchtvaart Dienst. De eenheid stond onder Nederlands bevel maar werd ingedeeld bij de Royal Air Force. Hoenson bombardeerde vanuit de B-25 Duitse doelen.

Dag tot dag 
De vliegtuigen waren wit gekalkt, herinnerde Hoenson zich in 2014 bij de 70e D-Day-herdenking in Normandië. “Zo konden we onszelf onderscheiden van de vijand”, vertelde de marineveteraan over die gedenkwaardige dagen in 1944. Op D-Day zelf deed hij niets. “Pas dagen erna zijn wij ingezet. Door de voorbereidingen wisten we dat er iets ging komen.” Hij en veel van de andere jongens die meevochten accepteerden dat iedereen het ergste kon overkomen. “Zo leefden wij van dag tot dag. Het was de consequentie die het militaire leven met zich meebracht.”

Gemene oorlog
Hoenson beleefde veel spannende momenten boven bezet Europa. “We kwamen vaak onder vuur en vlogen dan letterlijk door de kogels heen. Op dat moment ben je zo kwetsbaar. En dat besef je dan ook. Als je benzinetank of motor wordt geraakt, is het einde verhaal.”

Een gemene oorlog noemde de D-Day-veteraan het. “We verloren veel mannen. Het moeilijkste was dat ook jonge jongens, van wie de vrouwen zwanger waren, omkwamen. Dat blijft mij raken”, aldus Hoenson in 2014.

D-Day-veteraan overleden in USA (Foto: defensie.nl)
D-Day-veteraan overleden in USA (Foto: defensie.nl)