Klanten Knab opgelicht door cybercriminelen

Een handvol klanten van internetbank Knab is deze week in een oplichterstruc getrapt, meldt Trouw. Op Google was een valse inlogpagina van Knab gezet, die er precies zo uitzag als de echte inlogpagina.

Nietsvermoedende klanten probeerden via die neppagina in te loggen op hun account, wat tot twee keer toe mislukte. De criminelen zaten op dat moment al in het account en konden bij elkaar 11.000 euro naar zichzelf overmaken. De bank heeft overigens alle frauduleuze overboekingen kunnen blokkeren of tegenhouden en iedere gedupeerde heeft inmiddels zijn geld terug.

Knab zegt door de truc te zijn overvallen. "Dat onze inlogpagina een-op-een gekopieerd is, dat kenden we nog niet. Net als phishing via frauduleuze betaalde advertenties die in Google bovenaan in de zoekresultaten verschijnen", aldus woordvoerster Anne Ruth Groen.

De reactie van Knab verbaast hoogleraar Cybersecurity Michel van Eeten. "Dit weten banken al tien jaar. De kleine spelers hebben jaren in de veronderstelling geleefd dat ze niet interessant zijn voor criminelen, daarin is nu blijkbaar verandering gekomen."

Klanten Knab opgelicht door cybercriminelen
Klanten Knab opgelicht door cybercriminelen (Foto: BuzzT)