Sinterklaascircus Spangen weg na vernieling en bedreiging

In de Rotterdamse wijk Spangen is een Sinterklaascircus dat al jaren zwarte Zwarte Pieten gebruikt en dat ook dít jaar natuurlijk gewoon weer deed alweer weg. Volgens betrokkenen zou de initiatiefnemer, Wouter Zuidema, hebben afgesproken roetveegpieten in te zetten.

In Spangen wonen voornamelijk allochtonen. Eigenaar Robert Zinnecker meldt tegenover het AD dat er sprake is van bedreiging. "Ook is een zeil van onze dierentent vernield en een van onze wagens met verf besproeid. We hebben drie nachten lang rond onze spullen gelopen om ze te beschermen. Uiteindelijk kregen we na een gesprek met mensen van het wijkcentrum zwart op wit te zien dat de afspraak was om alleen met roetveegpieten te werken. Wij waren daar niet van op de hoogte. In overleg met dat wijkcentrum hebben we besloten onze tenten af te bouwen.’

Naast de fysieke vernielingen en bedreigingen was er ook sprake van bedreiging op facebooek. Er werd onder meer opgeroepen de boel 'plat te branden'.

Naast de bedreigingen en vernielingen bleek er ook weinig animo voor het circus. De voorstellingen werden nauwelijks bezocht.

Eerder werden ook in Dordrecht bij het Sinterklaashuis al vernielingen aangericht door anti-pieten.

flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)
flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)