Volkskrant demoniseert Friezen

De Volkskrant, een van de zelfbenoemde strijders tegen nepnieuws, lijkt nu zelf de boodschapper te zijn van nepnieuws. De krant die eerder wist te melden dat 'onze eigen politici verspreiden nepnieuws over nepnieuws', heeft een paar zeer dubieuze uitlatingen gedaan over de wegblokkeerders van Dokkum.

Twee dagen geleden (20 november) kopte de kwaliteitskrant in een zelf geconstrueerde reconstructie dat de mensen die drie bussen gevuld met Kick Out Zwarte Piet-actievoerders (KOZP) het leven zuur maakten, bestond uit 'een bont gezelschap van neo-nazi's en Erkenbrand-sympathisanten - met profielfoto's van ridders en de groene kikker Pepe, het symbool van alt-right - tot Cambuursupporters. Ook 'oud-nee-tegen-het-associatieverdrag-met-Oekraïne-activisten' (Douwes voerde zelf campagne met een heftruck voor het nee-kamp) en het Frysk Heidens Front kondigt aan de Anti-Piet-demonstranten op allerlei manieren te zullen tegenhouden'. 

Diezelfde dag plaatste diezelfde krant nog even een pittig opiniestukje, waarin te lezen viel dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse politieagenten op rechts-radicale partijen stemt. De politie zou volgens sommige van de busbewoners onderdeel van het complot geweest zijn. Ook Joop.nl kon niet achterblijven. In een artikel van de verder ontzettend neutrale nieuwssite werd er over de actievoerende Friezen gezegd dat het geen normale burgers waren maar 'in werkelijkheid hadden zij een achtergrond bij rechtsextremistische clubjes als het Fries Heidens Front, Erkenbrand of bij de hooligans van Cambuur'. Over het verschijnen van woordvoerster Jenny Douwes bij Pauw schreef men:  'Daar zat ze in al haar hoogblonde Germaanse glorie'. Joop verliet zich volledig op de 'informatie' die men van De Volkskrant had verkregen. Hoor en wederhoor is immers al langere tijd dood binnen de vaderlandse journalistiek.

Een beeld waarin weinig van de aanwezige Friezen zich in herkenden. Er liepen volgens aanwezigen wel wat 'vreemde figuren' rond, maar het gros zouden weinig op hebben met het beeld dat het weekblad van de Katholieke arbeidersbeweging van ze schetste. Voor deze nogal boude stelling levert De Volkskrant zelf ook geen bewijs. We moeten ze blijkbaar maar op de blauwe ogen geloven.

Gelukkig zijn er groeperingen die even in zo'n uitspraak gaan duiken. Eentje daarvan is de -nu niet bepaald onbevooroordeelde- Onderzoeksgroep Kafka. Een overblijfsel uit de krakersbeweging, die alles dat naar kaalkopjes ruikt, trackt en volgt. Zelf worden ze door de AIVD ingedeeld bij extreemlinks en hebben ze een hartstochtelijke relatie met hun geestverwanten van AFA. Kortom: als die club zegt dat domrechts er niet zoveel mee te maken heeft, dan zal dat waarschijnlijk wel kloppen.

En... u raadt het al: dat is EXACT wat Onderzoeksgroep Kafka laat weten. "Bij de activisten die op de A7 anti-#zwartepiet demonstranten hebben geblokkeerd richting #Dokkum hebben wij geen bekende extreemrechtse figuren gevonden", aldus de goed ingelichte groepering. Wel houdt men een kleine slag om de arm: "Dat houdt niet in dat die er sowieso niet waren, maar wij zien ze niet. Lijkt eerder op een situatie dat 'burgers' extremere actiemiddelen inzetten dan (veel) rechtsextremisten doen". 

Natuurlijk kan het nog steeds zo zijn dat er onder de blokkende boeren figuren rondliepen die wat minder bekend zijn en er -stiekem- extreemrechtse gedachten op nahouden, maar het kan bijna niet zo zijn dat vrijwel niemand daarvan op de hoogte is, behalve dan de krant die een tijdje een NSB'er als hoofdredacteur gehad heeft. Bewijs voor de bewering dat Erkenbrand-kneusjes, neo-nazi's en alt-right-figuren gezellig om de bussen heen wandelden, lijkt er niet te zijn. Misschien moet de reconstructie even opnieuw in de steigers gezet worden.