Openbaar Ministerie start onderzoek naar blokkade A7

Bij Omrop Fryslân lezen we dat het Openbaar Ministerie bekend heeft gemaakt een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar het blokkeren van de A7 zaterdag. Hier hielden wat veel Nederlanders zien als 'helden' drie bussen tegen van 'demonstranten' die tegen een 'zwarte' Zwarte Piet zijn.

De demonstranten waren onderweg naar Dokkum om daar tussen duizenden jonge kinderen een grimmige sfeer neer te zetten. De burgemeester had ze eerder toestemming verleend om dat te doen, maar nadat berichten binnen kwamen dat er demonstranten met zwaar vuurwerk onderweg waren werd die toestemming ingetrokken.

Het Openbaar Ministerie zal onderzoeken of de verkeersveiligheid in gevaar gebracht is. Mogelijk moesten de bussen zelfs remmen. Bovendien ontstond er door de blokkade, net als bij mobiele flitscontroles of politieacties voor een hoger loon, een file.

Het onderzoek is bedoeld om in beeld te brengen wie hebben deelgenomen aan de blokkade en op welke wijze de veiligheid van het verkeer in gevaar is gebracht. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal het OM bepalen of er een strafrechtelijk vervolg komt.