20.000 euro voor snelwegblokkeerders Dokkum

Een inzamelingsactie voor voorstanders van Zwarte Piet die zaterdag de weg naar Dokkum blokkeerden, had zondagmiddag rond 16.30 uur al 20.000 euro opgeleverd. Het geld is bedoeld om eventuele boetes te betalen voor de actievoerders die zaterdag de snelweg A7 bij Joure blokkeerden.

De actievoerders wilden de bussen tegenhouden van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die bij de landelijke sinterklaasoptocht in Dokkum had willen demonstreren. De demonstratie tegen Zwarte Piet werd daarop verboden omdat de gemeente en politie ernstige wanordelijkheden tijdens de intocht in de Friese stad vreesden.

De supporters van Zwarte Piet veroorzaakten met hun blokkade een aantal aanrijdingen, maar er raakte niemand gewond. De politie hield tijdens het verwijderen van de blokkade niemand aan, om zo snel mogelijk de weg weer vrij te kunnen maken. Wel werden namen genoteerd van mensen die meededen. Een man uit Flevoland startte daarop de inzamelingsactie om de actievoerders te helpen eventuele boetes te betalen.

20.000 euro voor snelwegblokkeerders Dokkum
20.000 euro voor snelwegblokkeerders Dokkum (Foto: ANP)