Geen pietenprotest in Dokkum vanwege veiligheidsredenen

Een bus van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet is zaterdagochtend op de A7 bij Joure tegengehouden. Met een aantal auto's is de weg richting Dokkum geblokkeerd. Ook liepen er mensen op de weg.

Na ruim een drie kwartier heeft de politie de weg vrijgemaakt en zijn de bussen met protestvoerders tegen zwarte piet onder begeleiding van de ME op weg naar Dokkum waar Sinterklaas vandaag aan hoopt te komen.

Update 12.02 uur
De locoburgemeester van de gemeente Dongeradeel heeft de geplande demonstratie in Dokkum bij de intocht van Sinterklaas verboden. De redenen hiervoor dat zijn de ongeregeldheden op de wegen naar Dokkum en de vrees voor ernstige wanordelijkheden als de demonstratie alsnog door zou gaan. Gezien de situatie die is ontstaan is de veiligheid van de demonstranten en publiek niet te garanderen, zo meldt de politie op haar website.

Ondertussen staan op de wegen richting Dokkum lange files door langzaamrijdende automobilisten die geen demonstranten bij het kinderfeest wilden. Hierdoor zijn de demonstranten te laat om te kunnen demonstreren.

Anti-Pietbetogers tegengehouden bij Joure
Anti-Pietbetogers tegengehouden bij Joure (Foto: ANP)