Meteo luchtmacht maakt dagelijks ruimteweerbericht

Een weerbericht voor de ruimte. Het lijkt raar, maar dat is het niet. De Joint Meteorologische Groep (JMG) op vliegbasis Woensdrecht geeft sinds vandaag dagelijks een verwachting uit voor het ruimteweer. Dat maakt duidelijk of bepaalde technologieën door zonne-uitbarstingen zijn te storen. De JMG levert zo een bijdrage aan een betere ‘space situational awareness’.

Weten wat er om je heen gebeurt is een belangrijke voorwaarde voor efficiënt, effectief en veilig militair optreden. Daarbij hoort ook de kennis over de betrouwbaarheid van een radioverbinding. Is die te storen door zonnevlammen? En is een GPS-apparaat minder nauwkeurig tijdens een geomagnetische storm? Ja, dat is zo. Exacte verwachtingen voor de impact van Space Weather zijn niet te geven, maar er is voldoende kennis voor een goede indicatie. Daarmee beantwoordt de JMG een operationele vraag.

Kapitein Harm verdiept zich in de ruimteweerberichten van het SIDC en SPWC. Aan de hand van die berichten wordt de stoplichtkaart gemaakt. (Ministerie van Defensie)
Kapitein Harm verdiept zich in de ruimteweerberichten van het SIDC en SPWC. Aan de hand van die berichten wordt de stoplichtkaart gemaakt. (Ministerie van Defensie)

Roadshow Space

Vorig jaar reisden de JMG en het Bureau Space van het CLSK met de Roadshow Space langs de luchtmachtvestigingen. Zij vroegen aandacht voor het ruimtedomein en brachten de behoefte aan 'ruimtediensten' in kaart.

Er was veel interesse voor een product dat eenvoudig duidelijk maakt wat de gevolgen zijn van het ruimteweer op militaire technologie. Dat leidde tot de Space Weather Impact Awareness Chart, zoals de stoplichtkaart officieel heet. De input voor de kaart wordt geleverd door 2 beroemde instituten: het Solar Influences Data Analysis Center uit België en het Space Weather Prediction Center uit de VS.

een voorbeeld van een 'ruimteweerbericht' (Ministerie van Defensie)
een voorbeeld van een 'ruimteweerbericht' (Ministerie van Defensie)

Slim samenwerken

Daarnaast werkt de JMG nauw samen met het KNMI. Dat zet in de komende jaren een ruimteweerdienst op en wordt verantwoordelijk voor het nationale ruimteweer-alarm. Met dit instituut wil de JMG haar ruimteweercatalogus uitbreiden met nog meer operationeel relevante producten. Te denken valt aan een overzicht van zonneradio-uitbarstingen die interferentie kunnen veroorzaken op radio’s. Hierop moeten ook radars en een verwachting voor de GPS-fout tijdens geomagnetische stormen staan.