'Actie leger Zimbabwe lijkt coup'

De militaire interventie in Zimbabwe lijkt een coup, aldus Alpha Conde, voorman van de Afrikaanse Unie en president van Guinee. Conde benadrukte dat duidelijk is dat het Zimbabwaanse leger met geweld de macht probeert te grijpen, aldus de Britse zender Sky News.

"De Afrikaanse Unie maakt zich grote zorgen over de situatie in Zimbabwe", zei Conde. De topman van de AU riep alle partijen op tot terughoudendheid. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft een gezant naar Zimbabwe gestuurd. Hij moet daar met de legerleiding over de crisis praten.

Het Zimbabwaanse leger heeft de 93-jarige president Robert Mugabe onder huisarrest geplaatst. Ook hebben de militairen de controle over de staatstelevisie overgenomen. Het leger liet weten dat er geen sprake is van een staatsgreep, maar dat het gaat om een actie die "alleen op criminelen" rond de president is gericht.

Oppositie
Het leger voert gesprekken met de oppositie over een mogelijke overgangsregering. Dat zei een belangrijke oppositiefunctionaris, die anoniem bleef, tegen de Britse krant The Guardian. Een tweede bron binnen de oppositie stelde dat onderhandelingen met "zekere mensen binnen het leger'' al maanden gaande zijn.

De bron beweerde dat president Mugabe nog deze week opstapt. Hij zou vervolgens worden vervangen door zijn voormalige vicepresident, Emmerson Mnangagwa. Oppositieleiders zouden aantreden als vicepresident en premier. De krant benadrukte dat de beweringen van de oppositiebronnen nog niet officieel zijn bevestigd.

Ambassade
De Nederlandse ambassade is voorlopig gesloten voor publiek. Ook is het gebouw in de hoofdstad Harare minimaal bezet, meldt de ambassade op Twitter.

In Zimbabwe zijn op dit moment minimaal 420 Nederlanders, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het departement adviseert Nederlanders in Zimbabwe binnen te blijven en de media te volgen.

Europese Unie
De Europese Unie is bezorgd over de situatie en roept alle betrokken partijen op tot een dialoog, met als doel een vreedzame oplossing van de crisis in het Afrikaanse land. De Europese Commissie zei dat in reactie op de berichten dat het Zimbabwaanse leger de macht in het land heeft overgenomen.

"We volgen de situatie nauwgezet en onderstrepen dat de basisrechten van alle burgers, de grondwet en de democratie moeten worden gerespecteerd'', aldus het dagelijks bestuur van de EU.

Bitcoins
De onrust zorgt ervoor dat de inwoners massaal hun geld in bitcoins steken, bij gebrek aan eigen biljetten en munten. Een Zimbabwaan moet woensdag 13.499 dollar betalen, omgerekend meer dan 11.000 euro, voor één bitcoin. Dat is twee keer zo veel als de koers wereldwijd.

Golix, een Zimbabwaans platform om in digitale munten te handelen, heeft in de afgelopen dagen voor 1 miljoen dollar aan transacties verwerkt. Dat is tien keer zo veel als in heel 2016.

Zimbabwe heeft geen eigen munteenheid meer. De Zimbabwaanse dollar was in 2009 afgeschaft. De munt was onbruikbaar geworden door een gigantische inflatie. Die bedroeg 79,6 miljard procent per maand aan het einde van 2008. Het land drukte biljetten van 100 biljoen (100.000 miljard) dollar, maar die waren maar een paar eurocent waard. Zimbabwanen kunnen nu alleen nog betalen in Amerikaanse dollar en Zuid-Afrikaanse rands.

'Actie leger Zimbabwe lijkt coup'
'Actie leger Zimbabwe lijkt coup' (Foto: ANP)