'Agenten wisten dat Mitch Henriquez dood was'

De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez wisten in het Haagse park waar hij was opgepakt al dat hij (klinisch) was overleden. Toch werd nog niet begonnen met hulpverlening zoals reanimatie, werd hij in een politiebus getild, naar het bureau gebracht en daar is pas begonnen met de hulpverlening. Dat zei de advocaat van de nabestaanden Richard Korver woensdag tijdens de rechtszaak tegen twee agenten die betrokken waren bij de arrestatie. Maar volgens de agenten was het gebruikte geweld noodzakelijk.

Korver had een team van deskundigen met een liplezer en een gedragskundige naar de videobeelden van de arrestatie laten kijken. Zij zien een van de agenten "klaar" zeggen. Een ander zegt volgens de deskundigen "volgens mij dood" en een andere agent checkt de hartslag van de Arubaan.

De advocaat van de twee agenten noemt het door Korver ingebrachte rapport "rommelig" en betwist dat de agenten ooit over "dood" hebben gesproken. "Misschien hebben ze iets gezegd als 'doodmoe', dat zou veel logischer zijn."

Nekklem
Henriquez overleed een dag na zijn arrestatie juni 2015. Hij werd opgepakt omdat hij tegen agenten riep dat hij een wapen bij zich had en daarbij naar zijn kruis greep. Bij die arrestatie verzette hij zich zo hevig dat er vijf agenten en het nodige geweld nodig waren om hem onder bedwang te houden. Een van de agenten gebruikte de omstreden nekklem.

Aanvankelijk meldde een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat hij door politiegeweld, namelijk door de nekklem, was overleden. Maar begin dit jaar verscheen een nieuw rapport van een andere deskundige over de doodsoorzaak. Dinsdag steggelden deze twee, en nog een derde deskundige, in de de rechtbank over de mogelijke doodsoorzaak.

'Noodzakelijk'
Het geweld dat de agenten gebruikten tijdens de fatale aanhouding van Mitch Henriquez na een festival in Den Haag juni 2015 was "noodzakelijk". Dat vertellen de twee agenten woensdag tijdens de rechtszaak tegen hen in de extra beveiligde zaal op Schiphol in een emotioneel betoog.

De agenten zijn anoniem, ze worden aangeduid als DH01 en DH02, ze zitten afgeschermd en hun stemmen worden vervormd. "Het is verschrikkelijk voor de familie die nu in de zaal zit, maar het geweld was noodzakelijk om hem aan te houden", aldus DH02. De andere agent is overmand door emoties, zijn stem breekt als hij over de arrestatie vertelt. "Ik heb de hele tijd tegen hem gesproken en gezegd 'werk nou gewoon mee'", zei DH01, de agent die de omstreden nekklem gebruikte.

Nabestaanden
Ook de nabestaanden van Henriquez hebben het emotioneel zwaar tijdens de bespreking van het geweld dat is gebruikt tijdens de arrestatie van Henriquez.

Diverse deskundigen die zich hebben gebogen over de gewelddadige aanhoudingen, vinden dat de agenten "disproportioneel geweld" hebben gebruikt en "ondeskundig" waren. Dat niemand van de vijf agenten de leiding had of nam, zorgde volgens hen voor chaos en paniek.

In een eerder, eigen politieonderzoek werd het geweld al als disproportioneel bestempeld.

'Geweld agenten op Henriquez was noodzakelijk'
'Agenten wisten dat Mitch Henriquez dood was' (Foto: ANP)