Honkballegende Halladay (40) overleden

Honkballegende Roy Halladay is dinsdag overleden. De 40-jarige ex-pitcher van de Toronto Blue Jays en Philadelphia Phillies vloog met zijn vliegtuig, een ICON A5, over de Golf van Mexico, waar hij is neergestort. Halladay was de enige inzittende van het vliegtuig, waaruit geen noodoproep is ontvangen.

Halladay begon in 1998 bij de Toronto Blue Jays, waar hij tot en met 2009 actief bleef. Hij begon wat stroef, maar vooral vanaf 2002 kwam de werper goed op dreef, met zes selecties voor de All-Star Game tot gevolg. In 2003 won hij als pitcher van de Blue Jays in de American League de Cy Young Award, de prijs voor beste werper van de competitie.

In 2010 stapte Halladay over naar de Philadelphia Phillies in de National League, waar hij in zijn eerste jaar ook gelijk de Cy Young Award won. Hij is daarmee een van slechts zes werpers ooit die zowel in de American League als in de National League die prestigieuze prijs kregen. 

Halladay gooide in mei 2010 namens de Phillies een perfect game, het best mogelijke resultaat voor een werper, waarbij geen enkele speler van de tegenpartij op welke manier dan ook een honk bereikt: 27 spelers op de slagplaat, 27 spelers uit. Sinds de eerste perfect game in 1880 was die van Halladay pas de twintigste ooit gegooid in de MLB, wat wel aangeeft hoe zeldzaam het is. 

De werper gooide naast zijn perfect game ook twee no-hitters, waarbij een honk wel bezet kan worden, maar niet door een rake slag - zeldzaam, maar met gemiddeld zo'n twee per jaar ook weer niet zó zeldzaam. De eerste was de eerdergenoemde perfect game, de tweede was in oktober tijdens de Cincinnati Reds. Opvallend genoeg was dat pas de tweede no-hitter in de play-offs ooit.

Op social media stromen de steunbetuigingen binnen, van onder meer honkbalspelers, concurrenten van de Phillies en Blue Jays en andere sportteams uit Philadelphia en Toronto.