Hitler wilde bij Socialistische Partij

Voordat de latere Duitse dictator Adolf Hitler lid werd van de NSDAP, meldde hij zich eerst bij de Deutschsozialistische Partei. Maar deze DSP wees hem in 1919 af als partijlid. Ook werden zijn bijdragen voor het partijblad geweigerd.

De Duitse historicus Thomas Weber, als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Aberdeen, beschikt over een document waaruit Hitlers voornemen blijkt om lid van de DSP te worden. De Deutschsozialistische Partei werd opgericht in 1918 en opgeheven in 1922. Anders dan de naam wellicht doet vermoeden, was de DSP extreemrechts en antisemitisch.

De geschiedenis zou zomaar een heel andere wending hebben kunnen nemen indien de DSP Hitler als lid had aangenomen, aldus Weber. Na zijn afwijzing werd Hitler het 55e lid lid van de Deutsche Arbeiter-Partei, de latere NSDAP. Op zijn lidmaatschapskaart staat 1 januari 1920 als datum vermeld.

De hoogleraar vond het document in het archief van het Duitse instituut voor hedendaagse geschiedenis in München. Het zat in de nalatenschap van Hans Georg Grassinger, de oprichter van de DSP, zo schrijft The Guardian.

Hitler wilde bij Socialistische Partij
Hitler wilde bij Socialistische Partij (Foto: ANP)