'Moslims weg bij antiradicalisering gemeente Amsterdam'

De projectgroep radicalisering en polarisatie van de gemeente Amsterdam lijkt op sterven na dood. Plannen voor een onlinecampagne om radicalisering van Marokkaanse jongeren tegen te gaan, hebben tot zo'n hoogoplopende onenigheid geleid dat moslim-medewerkers van het stadhuis zijn vertrokken danwel ontslagen. Als gevolg is de hoofdstad het netwerk van informanten over radicalisering kwijt, schrijft het Parool.

Aanleiding is een online 'campagne in straattaal' die de gemeente ontwikkelde met de ontslagen Saadia A-T en opgestapte Mounier Dadi. Een Marokkaanse jongere zou via vlogs kijkers meenemen "in zijn tocht naar verlichting", aldus de krant.

Maar de inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan en de anti-radicaliseringsambtenaren van Marokkaanse komaf konden blijkbaar geen goede afspraken met elkaar maken. Tijdens een vergadering zou zijn besloten dat niet duidelijk mocht zijn dat de gemeente opdrachtgever was, aldus weekblad Elsevier, dat het verhaal als eerste naar buiten bracht.

Tevens zou zijn afgesproken om religie erbuiten te houden: dit zou enkel averechts werken. Nou wordt moslims wel eens verweten dat ze de islam veel te graag buiten de radicaliserings-discussie houden, maar dit is het standpunt van de Ierse adviseur van de gemeente David Kenning. Het moest gaan over de moeite van jongeren met hun plek in het leven en omgang met de autoriteiten.

Speciale constructie
Er werd vervolgens een pilot ontwikkeld in samenwerking met ene Saïd J die als vlogger zou optreden. Omdat het project niet naar de gemeente mocht worden getraceerd werd de geldstroom naar J met een speciale constructie verhuld. Dit lijkt later echter een van de reden voor het ontslag van A-T te zijn geweest ("gerommel met offertes"), ondanks dat chef Ruud IJzelendoorn de betalingen zou hebben kunnen zien.

Later zou Van der Laan van gedachten zijn veranderd: het moest wél duidelijk zijn dat de gemeente opdrachtgever was. Volgens de makers zou de campagne daarmee echter veel minder effectief zijn.

Maar daarnaast bleek Van der Laan naderhand woedend over het feit dat religie buiten de campagne werd gehouden. A-T en Dadi hadden volgens de burgemeester "last van hun moslimachtergrond". IJzelendoorn zou bovendien hebben gezegd dat A-T "een mol van de salafisten" was. Bronnen rond de projectgroep stellen dat deze op voordracht van de voormalige burgemeester en IJzelendoorn nu 'moslimvrij' wordt gemaakt. Informanten in de buurten zouden hierdoor hun vertrouwen in de gemeente kwijt zijn.

Opheldering
Verschillende partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen opheldering. Volgens CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma is het een "bizar" verhaal en moet "alles nu boven tafel". Hij is vooral verbaasd over de suggestie dat A-T door Van der Laan is ontslagen om de betaling aan de vlogger te verdoezelen, toen diens indentiteit naar buiten dreigde te komen.

Marianne Poot van de VVD spreekt van een "heftig" artikel en schaart zich achter Boomsma. Ook de PvdA heeft "heel veel vragen", aldus fractievoorzitter Marjolein Moorman.

Het gemeentebestuur van D66, VVD en SP beraadt zich nog op een reactie. Een woordvoerder heeft het over "aannames en conclusies in de berichtgeving van Elsevier", die er allereerst om vragen dat de feiten op een rij worden gezet. Donderdag is er een debat met de nieuwe locoburgemeester Eric van der Burg (VVD).