GroenLinks wil uitleg over sleepwetreferendum

GroenLinks wil weten wat er in het nieuwe kabinet precies is afgesproken over de uitslag van een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Voor het debat over de regeringsverklaring volgende week moet premier Mark Rutte met tekst en uitleg komen, vindt Jesse Klaver.

Aanleiding is een interview met CDA-leider Sybrand Buma zaterdag in de Volkskrant. Daarin stelt hij dat de zogenoemde sleepwet er moet komen, en dat hij het geplande referendum niet als "echt referendum" beschouwt. De CDA-voorman benadrukt dat afschaffing van het raadgevend referendum is afgesproken met de coalitiepartners. D66 wilde als enige partij niet inhoudelijk reageren tegenover de Volkskrant.

"Wij willen weten of coalitiefracties hierover afspraken hebben gemaakt, of dat zij vrij kunnen opereren", aldus Klaver. "Het zou toch raar zijn om tegen mensen te zeggen: u mag wel gaan stemmen maar wat de uitslag ook wordt, we doen er toch niks mee."

Schaamte voorbij

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitspraken "de schaamte voorbij". Op Twitter sprak hij van "Buma's dictatuur". Thierry Baudet (Forum voor Democratie) vindt het "tijd voor kiezers om CDA te boycotten".

Ook de Amsterdamse studenten die ruim 400.000 handtekening inzamelden voor een referendum zijn teleurgesteld in Buma. "We vinden zijn uitlatingen erg onprofessioneel en ondemocratisch", zegt Tijn de Vos namens de initiatiefnemers. "Het is erg zwak van hem dat hij het debat niet aangaat. Maar meerdere burgerrechtenorganisaties en politieke partijen zullen campagne gaan voeren voor het referendum om een sterk nee te laten horen. We hopen dat het volk via de stemming zal laten zien dat deze wet niet oké is en dat er toch aanpassingen gedaan moeten worden. We geven ook zeker niet op."

GroenLinks wil uitleg over sleepwetreferendum
GroenLinks wil uitleg over sleepwetreferendum (Foto: BuzzT)