Pedrosa pakt MotoGP-pole in razendspannende kwalificatie, Van der Mark crasht

Dani Pedrosa start zondag vanaf poleposition tijdens de Grand Prix van Maleisië in de MotoGP. Voor de Spaanse Honda-coureur is het na de races in Spanje en Catalonië de derde poleposition van het jaar. Michael van der Mark ging in de kwalificatie onderuit en start zondag als 22e en laatste.

Het werd een bijzonder spannende kwalificatie, waarin de boel in de laatste seconden nog overhoop gegooid werd. Johann Zarco pakte op zijn Yamaha de snelste tijd, maar Pedrosa dook 0,017 seconden onder de tijd van de Fransman van Tech3. Andrea Dovizioso gaf op zijn Ducati 0,024 seconden toe, goed voor de derde plek.

Dovizioso heeft een goed resultaat hard nodig en moet hopen dat Marc Marquez nog punten gaat laten liggen in de strijd om de wereldtitel. Regerend kampioen Marquez start vanaf de zevende plek. De tweede startrij wordt gevormd door Valentino Rossi, Maverick Viñales en Jorge Lorenzo, op rij drie vinden we Marquez en de Suzuki's van Alex Rins en Andrea Iannone.

Franco Morbidelli pakte de poleposition in de Moto2 en ook daar was het bijzonder spannend: de Italiaanse WK-leider was 0,026 seconden sneller dan Miguel Oliveira en 0,072 seconden sneller dan Fabio Quartararo, die zijn beste Moto2-kwalificatie ooit reed. Alex Marquez, Morbidelli's WK-concurrent Thomas Lüthi en Francesco Bagnaia starten vanaf rij twee.

Om 05.00 uur zondagochtend (Nederlandse tijd) gaat de Moto3-race van start, om 06.20 uur gevolgd door de Moto2. De MotoGP krijgt het groene licht om 08.00 uur te zien.