NS-poortjes op Utrecht nu definitief dicht

Na een geslaagde proef in april sluiten op maandag 6 november vandaag de poortjes op station Utrecht Centraal definitief. Reizigers moeten voor toegang tot het station voortaan beschikken over een OV-chipkaart met voldoende saldo en NS-reisproduct of over een ander geldig vervoerbewijs.

Wie iemand wil uitzwaaien, iets wil halen bij een van de winkels op het station of het station wil oversteken, kan zonder kosten binnen het uur weer uitchecken. Passanten kunnen ook gebruik maken van de stationspassage zonder poortjes, naast de stationshal.

Minder zwartrijders
Sinds 2014 heeft NS al op 71 stations de toegangspoortjes gesloten. Rond stations waar de poortjes gesloten zijn zien we minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers. Ook vergeten reizigers op stations met poortjes niet om in of uit te checken.

Passanten
In het stationsgebied van Utrecht Centraal wordt volop gebouwd. Na het sluiten van de poortjes zal de stationspassage vanaf eind november nog enkele weken worden afgesloten voor werkzaamheden aan het dak boven het nieuwe Stationsplein. Gedurende die periode wordt tijdelijk een speciale passantenpoort ingesteld. Er blijft dus altijd een mogelijkheid om zonder in of uit te checken het station over te steken.

Poortjes Utrecht definitef dicht  (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Poortjes Utrecht definitef dicht (Foto: Nederlandse Spoorwegen)