NBA: Onfortuinlijk debuut Ball

Op de derde dag van het NBA-seizoen kwamen de zes teams die nog niet gespeeld hadden in actie. Er werd uitgekeken naar het debuut van de nieuwe ‘Big Three’ in Oklahoma City, maar de meeste aandacht ging uit naar de wedstrijd in Los Angeles tussen de Lakers en de Clippers. Hier kreeg het grote publiek eindelijk Lonzo Ball te zien.

Debuteren op het hoogste niveau is een lastige zaak. Het niveauverschil tussen de NBA en elke andere basketbalcompetitie is erg groot, als je als jonge speler ook nog met hoge verwachtingen te kampen hebt is een beetje plankenkoorts niet gek.

In het geval van Lonzo Ball geldt dit in extreme mate. De tiener werd deze zomer als tweede gedraft door de Los Angeles Lakers en de fans van de ploeg verwachten niet minder dan dat hij in de voetsporen treedt van illustere voorgangers als Kobe Bryant en Magic Johnson. De vader van Lonzo Ball is in Amerika ook een controversiële beroemdheid, die geen kans voorbij laat gaan om zijn drie basketballende zoons op te hemelen.

Fans van college basketbal hebben het afgelopen jaar kunnen zien dat Ball overloopt van talent, maar het grote publiek kreeg hem afgelopen nacht voor het eerst te zien. Het debuut van Ball werd geen succes. Na een paar minuten kwam hij in een ogenschijnlijk botsing met de spijkerharde verdediger Patrick Beverley en ging naar de grond. Het kwam de ongelukkige Ball op hoongelach te staan. Welcome to the NBA, kid.

Zoals zo vaak de laatste jaren gingen de Clippers zonder problemen met de zege aan de haal tegen haar veel succesvollere stadsgenoot. De eindstand werd 92-108. Na het vertrek van Chris Paul is Blake Griffin de leider van de Clippers. De power forward speelde de rol met verve en eindigde met 29 punten. Milos Teodisic wist bij zijn debuut Griffin een aantal keer vrijstaand te vinden en eindigde met 6 punten en 6 rebounds.

Lonzo Ball eindigde met 3 punten en maakte slechts één van zijn zes schotpogingen. Brook Lopez voerde de Lakers aan met twintig punten.

Balls onfortuinlijke debuut. Bron: YouTube.

In Oklahoma City stonden voor het eerst Russell Westbrook, Paul George en Carmelo Anthony samen op het veld. De tegenstander was e New York Knicks, de oude ploeg van Anthony.

De wedstrijd ging één helft gelijk op, maar daarna liep de Thunder snel weg van de tegenstander. Als deze wedstrijd een voorbode is van wat gaat komen, mag de NBA haar borst nat maken. Westbrook eindigde met 21 punten, 10 rebounds en 16 assists. George en Anthony voegden 28 en 22 punten toe. Het was voldoende voor een 105-84 overwinning.

De New York Knicks hebben een teleurstellende ploeg, met maar één lichtpuntje, de Letse reus Kristaps Porzingis. Zijn 31 punten waren niet voldoende om de Thunder tegenstand te bieden. Enes Kanter was de enige andere Knick die de dubbele cijfers haalde. Hij scoorde tegen zijn oude ploeg tien punten.

Drama is er ook in Chicago. De Bulls zagen hun sterspeler Jimmy Butler deze zomer vertrekken naar Minnesota. Vorige week tijdens een training liep een ruzie tussen Bobby Portis en Nikola Mirotic hoog op. Mirotic brak hierbij zijn bovenkaak en moest onder het mes. Hij zal wekenlang uitgeschakeld zijn. De Bulls legden Portis een schorsing op van acht wedstrijden.

Zonder een moment aanspraak te maken op de overwinning gingen de Bulls in Tronto onderuit: 117-100. Jonas Valanciunas kon vrij zijn gang gaan onder de basket en kwam tot 23 punten en 15 rebounds voor de Raptors.

De Bulls kunnen dit jaar niet veel meer doen dan hopen dat hun jonge spelers zich goed ontwikkelen. De debuutwedstrijd van de Finse rookie Lauri Markkanen is wat dat betreft een klein lichtpuntje. De forward noteerde 17 punten en 8 rebounds.

Eerder op de dag kreeg Jeremy Lin slecht nieuws te horen. Een dag eerder verliet de point guard van de Brooklyn Nets met een knieblessure het veld. Een MRI-scan wees uit dat hij zijn knieschijfband gescheurd heeft. Het betekent voor de 29-jarige Lin dat hij het hele seizoen aan zich voorbij moet laten gaan.

Uitslagen:

Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers 92 - 108
Oklahoma City Thunder – New York Knicks 105 - 84
Toronto Raptors – Chicago Bulls 117 - 100