DENK: Nederland verantwoordelijk voor Surinaams asbestprobleem

De Erdoganpartij in het Nederlandse Koninkrijk (DENK) denkt dat Nederland een verantwoordelijkheid heeft om te helpen bij het opruimen van asbest in huizen die gebouwd zijn in de tijd dat Suriname een Nederlandse kolonie was. Dat is het standpunt van de Erdoganaanhangers van DENK die momenteel op bezoek zijn in Suriname.

Volgens fractievoorzitter Tunahan Kuzu is er in het dorpje Wageningen in het westen van Suriname een aantal huizen dat afgebroken of gerenoveerd moet worden omdat er asbest in zit. In Suriname is echter onvoldoende kennis en expertise aanwezig om het giftige asbest veilig te verwijderen. Daarom moet Nederland over de brug komen. "Het gaat om verantwoordelijkheid, die ligt bij Nederland. Wij hebben die huizen toen gebouwd en wij hebben ze zo achtergelaten en moeten nu dus helpen", stelt Kuzu vast.

De DENK-voorman weet nu nog niet om hoeveel huizen het precies gaat en wat de kosten zullen zijn. Bij terugkeer in Nederland gaat hij zich in de details verdiepen. DENK liet eerder weten dat wat hen betreft Nederland Suriname ook financieel moet compenseren voor het slavernijverleden.

'Nederland moet Suriname helpen met asbest'

'Nederland moet Suriname helpen met asbest' (Foto: ANP)