'Legendarische' keeper Huda (38) overlijdt na botsing met teamgenoot

De Indonesische voetbalwereld is in diepe rouw. Keeper Choirul Huda is daar zondag overleden na een ongelukkige botsing in een competitiewedstrijd. Huda werd 38 jaar en laat een vrouw en twee kinderen achter.

Met zijn club, Persela Lamongan, speelde Huda zondag in eigen huis in de Super League tegen Semen Padang. Enkele seconden voor het rustsignaal viel Padang-aanvaller Marcel Sacramento nog aan, waarbij de Braziliaan gestopt werd door een landgenoot van hem, verdediger Ramon Rodrigues van Persela. Rodrigues kwam daarbij erg hard in aanraking met zijn doelman, die wel overeind zat en flink pijn leek te hebben.

Medische hulp arriveerde snel en bracht Huda, die in elk geval nog ademde, naar het ziekenhuis, maar kort na aankomst was hij overleden. "Uit onze analyse bleek dat hij is overleden aan een zeer harde klap op zijn hoofd en de achterkant van zijn nek", aldus arts Zaki Mubarok. De clubs speelden het duel uit - keeper Ferdiansyah verving Huda en debuteerde zo - en breidden de 1-0 voorsprong uit naar een 2-0 zege.

"Gelijk na de wedstrijd is de hele selectie naar het ziekenhuis gegaan, waar we te horen kregen dat Huda was overleden", vertelt Aji Santoso, de baas van de club. "Dit is erg hard aangekomen bij ons allemaal." In Indonesië is Huda een ware legende, zeker bij zijn club. De keeper debuteerde er in 1999 als profvoetballer en zou de club nooit verlaten. Hij speelde uiteindelijk meer dan vijfhonderd wedstrijden voor zijn geliefde club.

De noodlottige botsing (Bron: YouTube)