School Mississippi onder vuur om schrappen boek uit literatuurlijst

Een scholengemeenschap in Mississippi is onder vuur komen te liggen vanwege een besluit om het boek To Kill A Mockingbird van schrijver Harper Lee van de literatuurlijst te schrappen, "omdat het boek mensen ongemakkelijk zou maken".

De directie van de Biloxi School District zou tot het besluit zijn gekomen na aanhoudende klachten van ouders. "Er kwamen klachten binnen, omdat het taalgebruik in het boek mensen een ongemakkelijk gevoel kan geven, terwijl dezelfde lesstof behandeld kan worden met andere boeken." aldus Kenny Holloway. Volgens Holloway, voorzitter van de raad van bestuur van het scholengemeenschap, zou het boek in de schoolbibliotheek te vinden blijven, maar uit het lespakket verdwijnen en daar vervangen worden door een ander boek.

De reacties op het internet bleven niet lang uit, en het commentaar van veel internetters stelt dat het opwekken van een ongemakkelijk gevoel bij de lezer juist een belangrijk doel van het boek is. Het boek, dat zijn eerste druk zag in 1960, behandelt thema's als racisme, gerechtigheid, jeugd en opgroeien, en gebruikt daarbij de nodige verbale vulgariteiten.