'Robots moeten van arbeiders zijn'

Volgens de Britse oppositieleider Jeremy Corbyn zou bezit en controle van robots op de werkvloer in handen moeten liggen van degenen die ermee werken. Ook vindt de Labourvoorman dat bedrijven als Uber moeten worden vervangen door cooperaties van werknemers.

Corbyn haakt in op een studie van PricewaterhouseCoopers, die zegt dat robots, kunstmatige intelligentie en andere vormen van automatisering over twintig jaar de werkgelegenheid in ongeveer een derde van de Britse banen zullen beïnvloeden en wellicht overbodig maken.

Om te voorkomen dat "de opkomst van robots" alleen maar ten bate is van "een machtige rijke minderheid", moeten de mensen op de werkvloer "controle over en bezit van robots" krijgen, aldus Corbyn tijdens een Labourconferentie zaterdag.

"De technologie van het digitale tijdperk moet zowel werkers als consumenten in staat stellen meer te bereiken, en ons te laten samenwerken op een manier die in het verleden niet mogelijk was", aldus de Labourleider. "Maar het draait maar al te vaak uit op nog meer hebberige en uitbuitende vormen van kapitalisme."

Gig economy
Corbyn bekritiseert in dezelfde toespraak de lonen en arbeidsomstandigheden van bedrijven als Uber en Deliveroo. Dat zijn voorbeelden van werkgevers uit de opkomende zogeheten gig economy, waarbij werknemers steeds meer in flexdienst zijn en steeds minder op vastigheid kunnen rekenen.

Volgens de bedrijven zelf zijn de werknemers zzp'ers, die in ruil voor het feit dat ze hun eigen uren kiezen, niet dezelfde voordelen genieten als 'gewone' arbeidskrachten.

Corbyn zegt dat het veel beter zou zijn om cooperaties van dit soort flexwerkers te hebben, die hun eigen loon en omstandigheden overeenkomen. Winsten zouden dan gedeeld of opnieuw geïnvesteerd worden. "Het grootste obstakel om dit te bereiken is niet technologisch maar een economisch systeem dat de voorkeur heeft voor het weghalen van rijkdom in plaats van de creatie ervan."