Toro Rosso zoekt coureur

Toro Rosso moet op zoekt naar een coureur voor de Grand Prix van de Verenigde Staten volgende week. Pierre Gasly ontbreekt omdat hij volgens Motorsport.com in Japan een race moet rijden in de Super Formula-klasse. In die klasse kan hij nog kampioen kan worden.

Twee weken geleden nam Gasly bij Toro Rosso het stoeltje van Daniil Kvyat over. Kvyat rijdt in de Verenigde Staten gewoon weer na het vertrek van Carlos Sainz junior van Toro Rosso naar Renault.

Wie het tweede stoeltje van Toro Rosso in Austin zal bezetten is nog onbekend. Onder meer kersverse Formule 2-kampioen Charles Leclerc en Antonio Giovinazzi worden genoemd. Takuma Sato, Sébastien Buemi, Paul di Resta Robert Kubica en Palmer zouden ook in de race zijn voor het stoeltje.

Update 19.35 uur
Toro Rosso lijkt een verrassende naam uit de hoge hoed te toveren voor de race in Austin. Motorsport weet te melden dat Brandon Hartley de favoriet is om Pierre Gasly voor een race te vervangen. De 27-jarige Nieuw-Zeelander komt uit voor Porsche in het World Endurance Championship en won dit jaar de 24 uur van Le Mans voor het Duitse merk. Ook won hij in 2015 voor Porsche de titel in het WEC en hij gaat momenteel aan de leiding in datzelfde kampioenschap waarin hij dit weekend op Fuji de titel binnen kan halen.

Hartley en Red Bull/Toro Rosso zijn geen onbekenden van elkaar. De Nieuw-Zeelander was in 2009 en 2010 de officiële reserverijder voor Red Bull en testte in 2008 voor het team een F1-bolide. In 2009 kwamen hier twee tests voor Toro Rosso bij, maar uiteindelijk werd hij uit het opleidingsprogramma gezet. In 2012 volgde nog enig werd voor Mercedes voor hij zijn focus richtte op het WEC.

Hartley is naar verluidt in de race voor een Formule 1-stoeltje bij Toro Rosso voor komend seizoen. Pierre Gasly lijkt hier inmiddels van verzekerd te zijn, maar het tweede zitje is nog vacant. Wat voor Hartley nog wel roet in het eten kan gooien is dat hij vrijwel rond lijkt te zijn met Chip Ganassi om volgend jaar in de IndyCars te gaan racen.

Mocht er geen deal met Hartley komen dan lijkt Sébastien Buemi de aangewezen coureur te zijn. De Zwitser racete tussen 2009 en 2011 al voor Toro Rosso en is momenteel in zowel de Formule E als in het WEC actief.