EU wil snel veel batterijen gaan produceren

Bedrijven, wetenschappers en beleidsmakers slaan de handen ineen om een Europese strategie te ontwikkelen voor de productie van batterijen en accu's. Dat is nodig omdat Europa op dit gebied een achterstand heeft. Die moet worden ingehaald, zeker nu de vraag naar accu's voor elektrische wagen groeit als kool.

Na een eerste topoverleg in Brussel zei initiatiefnemer EU-commissaris Maros Sefcovic (Energieunie) begin volgend jaar een voorstel te presenteren. "Nieuwe technologieën en de noodzaak van schone energie gebieden ons dat. Deze markt is goed voor vier tot vijf miljoen nieuwe banen en miljarden omzet. Ik ben niet van plan die lucratieve markt verder uit handen te geven."

Concurrentie komt vooral uit China, met meer dan de helft van de wereldwijde batterijproductie voor smartphones, laptops en wagens. Ook Japan, Korea en de Verenigde Staten zijn grote spelers. De Europese auto-industrie staat intussen te springen om herlaadbare lithium-ionbatterijen. De Duitse staatssecretaris Matthias Machnig (Economische Zaken en Energie): "Als we een leidende auto-industrie willen blijven, dan zijn accu's voor stekkerwagens de sleutel."

EU wil snel veel batterijen gaan produceren
EU wil snel veel batterijen gaan produceren (Foto: BuzzT)