'Niet-blanke voetbalfans moeten oppassen op WK in Rusland'

Ben je een voetbalfan en heb je een donkere huidskleur? Pas dan vooral op als je eventueel naar het WK voetbal van volgend jaar in Rusland gaat. Het Nederlands elftal heeft dat probleem voor de gekleurde Nederlander weliswaar netjes uit handen genomen, maar voor mensen wiens land wél op het WK aanwezig zal zijn heeft de Russische overheid een waarschuwing de deur uit gedaan.

"Aziatische en Afro-Caribische mensen zouden wel eens ongewilde publieke aandacht kunnen trekken. Vooral als ze 's avonds of 's nachts reizen moeten ze oppassen", aldus het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tatyana Potyayeva, de lokale ombudsvrouw, liet daarbij weten dat 21 van de 99 geweldsdelicten in en rond stadions in Moskou tussen 2014 en 2016 gekenmerkt werden als een daad van racisme, xenofobie en meer van dergelijke ongein.

Volgens ene Valyaev, naar verluidt een Russische hooligan die vermoedelijk een hoge positie heeft verworden door heel goed te zijn in het zijn van een crimineel, gaat het allemaal niet over voetbal, maar over patriottisme. "Onze overheid wil de reet van de wereld kussen en overal een bruine vinger halen, maar zo zijn wij niet."

Hij legt daarbij duidelijk uit hoe de Russische hooligan dan wel in elkaar steekt. "Wij haten fans van andere landen. De Engelsen komen hier en denken dat ze stoer zijn, maar wij sturen ze terug met bebloede gezichten", aldus de natuurlijk wél echt vet stoere Valyaev. "In Frankrijk lieten we vorig jaar al zien dat Rusland de baas is", duidend op de criminelen die onder meer in Marseille op de vuist gingen tijdens het EK, hun land 'steunend' door hun land in de problemen te brengen.

The Sun verwacht dat vooral de Engelsen doelwit zullen zijn van rechts-extremistische Russen, die gezien hun vlaggen met enige regelmaat liever lijken te supporteren voor FC Adolf. Familie van donkere Engelse spelers, zoals Theo Walcott of Alex Oxlade-Chamberlain, zou er wederom over denken niet naar het toernooi af te reizen, net zoals ze in 2012 al niet naar het EK in Oekraïne gingen - ook daar werden problemen verwacht rondom de harde kern van Hitler.