Rallyrijder Ogier slaat toe in Catalonië, Belg Neuville haakt af

Rallyrijder Sebastien Ogier heeft in het weekeinde hard toegeslagen in de strijd om de wereldtitel. De Fransman jaagt met zijn Ford Fiesta op zijn vijfde wereldtitel op rij, maar krijgt dit jaar stevige tegenstand.

Vooral de Belg Thierry Neuville, in 2013 en vorig jaar tweede in het WK, maakt grote indruk. Met zijn Hyundai i20 won hij dit jaar al drie rally's en met de zege in Polen werd hij zowaar de favoriet voor de titel. Daarna ging het echter fout: zesde in Finland, 44e in Duitsland en in de Rally van Catalonië haalde hij de eindstreep niet. De Belg raakte op zondagochtend een steen langs de kant van de weg en daarbij braken een wiel en de voorophanging af, schade die niet meer viel te repareren.

Het was bijzonder zuur voor Neuville, die met bijrijder Nicolas Gilsoul in elk geval op weg leek naar een plek bij de beste zes, maar nog alle kans had op het podium. De Brit Kris Meeke pakte met bijrijder Paul Nagle de overwinning, de vijfde uit zijn loopbaan, een kleine halve minuut voor Ogier en diens bijrijder Julien Ingrassia. De Est Ott Tänak, met bijrijder Martin Järveoja, eindigde vijf tellen achter teamgenoot Ogier als derde en wipt in het WK over Neuville heen. 

Met de rally's van Groot-Brittannië en Australië nog te gaan staat Ogier op 198 punten, Tänak heeft er 161, Neuville 160. Het puntensysteem is hetzelfde als in de Formule 1 - 25 voor de winnaar, 18 voor de nummer twee, etc - waarbij een plek in de top-5 van de laatste proef van elke rally ook nog maximaal vijf bonuspunten op kan leveren.