Trump vraagt Pence stadion te verlaten om knielende spelers

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en zijn vrouw zijn zondag weggelopen bij de wedstrijd tussen de American footballers van Indianapolis Colts en San Francisco 49ers in de NFL. Ze verlieten het stadion van de Colts omdat enkele spelers van de bezoekende ploeg knielden tijdens het Amerikaanse volkslied.

Diverse spelers uit de NFL doen dit al een aantal maanden, als vorm van protest tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen. Bij deze wedstrijd was het te verwachten, en het was dan ook geen spontane actie van Pence.

Sterker nog: "Ik heb vicepresident Pence gevraagd het stadion te verlaten als ook maar één speler zou knielen en daarmee ons land zou beschadigen", schreef president Donald Trump op Twitter. ''Ik ben trots op hem en op Second Lady Karen.''

Trump uitte vorige maand felle kritiek op wat een gewoonte in de sport lijkt te worden. Hij ziet knielen tijdens het volkslied als gebrek aan respect voor alles waar de Amerikanen voor zouden staan. De organisatie van de NFL wilde niet reageren op de veelbesproken actie van Pence, die zelf op Twitter een foto plaatste waarop hij en zijn vrouw te zien zijn tijdens het volkslied met hun hand op het hart.

Mike Pence verlaat stadion na knielen sporters
Trump vraagt Pence stadion te verlaten om knielende spelers (Foto: ANP)