59 doden bij schietpartij Las Vegas, ruim 500 gewonden

In Las Vegas heeft maandagochtend (Nederlandse tijd) een schietpartij plaatsgevonden. Een schutter nam vanaf de 32e verdieping van het Mandalay Bay Hotel duizenden concertgangers onder vuur, waarbij zeker vijftig doden gevallen zijn. Ook de schutter leeft niet meer.

Wat weten we?
- Vanaf de 32e verdieping van het Mandalay Bay Hotel in Las Vegas werd zondagavond (lokale tijd, maandagochtend Nederlandse tijd) met een volautomatisch wapen geschoten op de grofweg dertigduizend bezoekers van het Route 91 Harvest Country Music Festival

- De politie van Las Vegas heeft bevestigd dat er zeker 59 doden en meer dan vijfhonderd gewonden zijn gevallen.

- De schutter, de 64-jarige local Stephen Paddock, is in het hotel gedood door de politie. In zijn hotelkamer zijn meer dan tien vuurwapens gevonden. In zijn huis werden nog tientallen wapens, explosieven en munitie gevonden. Paddock was multimiljonair.

- De politie was op zoek naar ene Marilou Danley, een vrouw met wie Paddock samenwoonde. De politie heeft haar gevonden en heeft laten weten dat zij nergens van wordt verdacht en geen person of interest meer is.

- Eerdere berichten over schietpartijen in en rond andere hotels, alsmede berichten over auto's met bommen, blijken incorrect.

- Zowel IS als de extreemlinkse Antifa claimen dat Paddock vanuit hun ideologie handelde.

Update 08.45 uur
Onbevestigde berichten op de lokale politiescanner lijken aan te geven dat het goed mis is in Las Vegas. Zo worden schoten gemeld in het New York-New York Hotel, het Tropicana Hotel, het Aria Hotel en het Excalibur Hotel. Ook zou één schutter dood gevonden zijn in een hotelkamer in het Mandalay Bay Hotel.

Nog altijd is verre van duidelijk wat er precies aan de hand is, maar CNN meldt wel dat medisch personeel in de buurt van het Mandalay Bay Hotel spreekt over 'vele gewonden'. Tegenover dat hotel was een openluchtconcert aan de gang, daar zou de schietpartij mogelijk begonnen zijn - vanuit het hotel had hem goed zicht op het concert.

Update 08.55 uur
Alle vluchten vanaf het McCarran-vliegveld bij Las Vegas zijn inmiddels geannuleerd. Op beelden van het concert bij het Mandalay Bay Hotel is te horen hoe plotseling het vuur geopend wordt met wat klinkt als een volautomatisch wapen. Het is dan ook niet vreemd dat een ooggetuige spreekt over 'honderden kogels'.

In het Tropicana Hotel zou een vrouw in haar hoofd geschoten zijn, hoewel dit nog niet bevestigd is. Wel laat het lokale universiteitsziekenhuis in Las Vegas weten meerdere mensen met schotwonden te behandelen. Elke ambulance in de hele omgeving is opgeroepen om richting The Strip te gaan.

Update 09.05 uur
Nog altijd is volkomen onduidelijk waar een en ander zich precies afspeelt. Wat wel zeker is is dat het in en/of bij het Mandalay Bay Hotel foute boel is, over andere hotels - waar eerder over gesproken werd - komen nu minder berichten. 

De politie in Las Vegas heeft bevestigd dat één verdachte is uitgeschakeld, waarbij men oproept niet naar The Strip te gaan. CNN meldt dat er zeker twee doden zijn gevallen en spreekt over 24 gewonden.

Update 09.30 uur
Van de 24 gewonden zijn er naar verluidt twaalf in kritieke toestand. Het lijkt erop dat de gewonden allemaal bij het concert - waar zo'n dertigduizend mensen aanwezig waren - bij het Mandalay Bay Hotel zijn gevallen.

Om 09.45 uur Nederlandse tijd komt de politie van Las Vegas vermoedelijk met een eerste officiële verklaring richting de pers. Men heeft zojuist wel alvast gemeld dat er voor zover de politie weet op dit moment geen schutter meer actief is.

Update 10.35 uur
De persconferentie van de politie werd wat uitgesteld, maar is inmiddels onderweg. In de persconferentie werd bevestigd dat minstens twintig mensen zijn gedood, terwijl meer dan honderd mensen gewond zijn geraakt.

De politie meldt verder dat agenten in het Mandalay Bay Hotel de verdachte, een lokale bewoner wiens naam niet genoemd werd, gedood hebben. De man reisde en/of woonde samen met ene Marilou Danley, die door de politie nog gezocht wordt. "We zouden graag een praatje met haar maken", aldus de politie.

Update 11.55 uur
Over mevrouw Danley is nog weinig nieuws, maar op een lokale Amerikaanse TV-zender kwam een getuige met een opvallend verhaal. Volgens haar liep een vrouw zo'n drie kwartier voor de schietpartij door de menigte, waarbij ze mensen kwam vertellen dat ze 'vandaag dood zouden gaan'. De betreffende vrouw werd vervolgens door veiligheidspersoneel weggevoerd, maar van officiële kant is hier nog niks over gezegd.

De volledige briefing van politiechef Joe Lombardo van eerder op de dag is hier te zien:

(Bron: YouTube)

Update 12.35 uur
Volgens diverse media zou de schutter zou de 64-jarige Stephen Paddock zijn.

Update 12.42 uur
Zojuist heeft de sheriff gemeld dat er meer dan vijftig doden zijn gevallen. Meer dan tweehonderd mensen zijn gewond geraakt. Hiermee geldt deze aanslag als de meest dodelijk mass-shooting in de Amerikaanse geschiedenis.

Update 13.15 uur
De politie van Las Vegas heeft laten weten dat beide gezochte auto's gevonden zijn. Ook zegt men er vertrouwen in te hebben te weten waar de eerdergenoemde Marilou Danley zich bevindt.

Facebook heeft, zoals wel vaker bij iets dergelijkse, een optie aangezet voor mensen in de buurt van de schietpartij om te laten weten dat je veilig bent.

Update 14.15 uur
De politie van Las Vegas meldt dat Marilou Danley gevonden is. De autoriteiten hebben contact met haar gehad en ze wordt niet langer gezien als een person of interest, ze wordt dus ook niet verdacht van enige betrokkenheid bij de schietpartij. Ook is inmiddels bevestigd dat Stephen Paddock de schutter was.

Update 15.00 uur
Het aantal gewonden is inmiddels bijgesteld naar ruim 400. De schutter had in zijn hotelkamer nog tien geweren liggen. Had de politie de man niet zo snel gevonden en uitgeschakeld was het aantal slachtoffers nog veel groter geweest.
Inmiddels staan er enorme rijen mensen in Las Vegas bij de bloedbank, wachtend om bloed te kunnen doneren.

Update 17.55 uur
IS heeft de aanslag opgeëist, maar of de dader ook daadwerkelijk banden had met de organisatie, is nog niet duidelijk. Ook over de motieven van de dader is nog niets bekend. Amerikaanse authoriteiten geven aan de claim van IS vooralsnog niet serieus te nemen.

Update 19.10 uur
Het dodental van de schietpartij is opgelopen naar zeker 59. Daarnaast is ook het aantal gewonden stevig gestegen: meer dan vijfhonderd mensen zijn gewond geraakt door de schietpartij en de daarna ontstane chaos.

Over Paddock wordt intussen duidelijker dat er geen enkel teken was dat hij zoiets zou doen: er was geen contact met de politie, geen geweldsdelicten en volgens zijn broer had hij zelfs nooit iemand geslagen. Paddock's vader was in de jaren zestig en zeventig wel een beruchte bankrover, die zelfs de Most Wanted-lijst van de FBI haalde. Paddock was multi-miljonair.