Vulkaan op Bali staat op springen

Op Bali hebben de autoriteiten de alarmstatus rondom de vulkaan Agung verder verhoogd naar drie. Ook zijn de evacuatiegebieden rondom de actieve vulkaan verder uitgebreid. 

De vulkaan Agung ligt op circa 70 kilometer afstand van Kuta op het vakantie-eiland Bali en is een zeer toeristische trekpleister. Het is de hoogste berg van Bali. De laatste keer dat de Agung uitbarstte was in 1963. Destijds kwamen meer dan 1100 mensen om het leven door pyroclastische stromen (wolken van hete lucht, gas en lava) die enkele dorpen overspoelden.  Toeristen zijn gewaarschuwd dat ze op minstens zes kilometer afstand van de top moeten blijven en dat er een verboden zone van 7,5 kilometer is ingesteld ten noorden, zuidoosten en zuidwesten van de vulkaan. 

De laatste weken is de vulkanische activiteit in en rond de vulkaan sterk toegenomen. Kleinere aardbevingen worden in het gebied gevoeld en kleine erupties van vijftig meter hoog zijn inmiddels ook al gezien. Inwoners binnen een gebied van twintig kilometer rondom de vulkaan is aangeraden om klaar te zijn voor eventuele versnelde evacuatie mocht de alarmstatus verder naar vier worden verhoogd.