'Grote kans op aardverschuivingen Saba'

De orkaan José kan aardverschuivingen veroorzaken op het eiland Saba. Daarom worden mensen van lager gelegen plekken gehaald en naar hoger gelegen delen van het eiland gebracht. Het Rode Kruis waarschuwt ook dat Saba nog maar voor twee dagen drinkwater en voor een paar dagen aan voedsel heeft.

De inwoners en huizen op Saba bleven redelijk gespaard door orkaan Irma. "Regen en wind hebben echter veel bomen weggevaagd. Heuvels zijn daardoor kwetsbaar voor modderstromen", aldus het Rode Kruis. De volgende orkaan, José, trekt in de loop van zaterdag over het gebied.

Saba is het kleinste Nederlandse eiland in het Caribische gebied. Het bestaat uit een vulkaan die bijna 900 meter boven zee uittorent. Op de flanken daarvan wonen ongeveer 2000 mensen. De belangrijkste dorpen op het eiland zijn The Bottom, Windwardside, Hell's Gate en St. Johns.

Saba en buureiland Sint-Eustatius liggen ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Sint-Maarten. Saba is alleen bereikbaar via een kleine haven en een klein vliegveld. Dat maakt het moeilijk om voorraden te brengen.

'Grote kans op aardverschuivingen Saba'
'Grote kans op aardverschuivingen Saba' (Foto: ANP)