Omgekomen militairen Nederlands-Indië herdacht

Veteranen en nabestaanden hebben zaterdag in Roermond de Nederlandse militairen herdacht die zijn omgekomen tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de strijd in Nieuw-Guinea.

In totaal vielen ruim zesduizend Nederlandse doden toen de voormalige koloniën zich losmaakten tussen 1945 en 1962. Onder de Indonesische strijders en de burgerbevolking vielen door de oorlog vele tienduizenden doden.

De herdenking bij het Nationaal Indië-monument is voor de dertigste keer gehouden. Tegelijk met de Indië-veteranen werden alle Nederlandse militairen die vanaf de Korea-oorlog tijdens buitenlandse missies sneuvelden geëerd. Ook voor deze groep staat sinds 2003 een monument in het Nationaal Herdenkingspark in de Limburgse stad.

Tijdens de herdenking is een nieuwe plaquette onthuld ter nagedachtenis van de Nederlandse inzet tijdens de Koreaanse oorlog (1950-1953). Tijdens die oorlog stierven 122 Nederlandse militairen, drie raakten vermist.

Na een minuut stilte vlogen vier F-16's over het Herdenkingspark in de zogeheten 'missing man-formatie'. Staatssecretaris Martin van Rijn hield een toespraak en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben kransen gelegd.

'Nu luisteren'
Van Rijn riep in zijn toespraak veteranen op op hun verhalen te vertellen over de gebeurtenissen tussen 1945 en 1950. Hij verwees ook naar het vier jaar durende vervolgonderzoek dat het kabinet laat instellen naar de bloedige dekolonisatie in die periode, waarbij ruim 6200 Nederlandse militairen omkwamen. Onder de Indonesische strijders en de burgerbevolking vielen vele tienduizenden doden.

"Ook nu, bijna zeventig jaar later, is het belangrijk te praten over wat er in Nederlands-Indië is gebeurd. Voor uw kinderen en kleinkinderen'', aldus de staatssecretaris. "Het is belangrijk van ooggetuigen zélf te horen wat zij hebben gezien en meegemaakt, zodat er duidelijkheid ontstaat over wat er in die jaren precies is gebeurd.''

Van Rijn zei te beseffen dat een dergelijk onderzoek de pijn van oude wonden kan doen herleven, "maar ook het begrip vergroten van de ongelofelijk moeilijke omstandigheden waaronder vele militairen moesten opereren. Daarom willen we nu het nog kan luisteren naar uw verhalen''.

Omgekomen militairen Nederlands-Indië herdacht
Omgekomen militairen Nederlands-Indië herdacht (Foto: ANP)