'Water is voor honden'

Volgens sommige ouders worden hun kinderen als honden behandeld op basisschool Don Sarto in Tilburg. De school hanteert sinds dit schooljaar de regel dat er alleen nog maar water mag worden gedronken en dus geen cola, energydrankjes of limonade meer. Ondanks dat het initiatief aan de ouderraad is voorgelegd en deze met het voorstel instemde, reageren veel ouders woedend op de maatregel. 

Water is voor honden
Het regent dan ook klachten bij directeur Ludy Meister. Kevin Rovers, één van de kwaaie papa's, zegt: "Mijn zoon komt huilend thuis: Ik lust geen water! En dat hoeft hij van mij ook helemaal niet. Water is voor honden." Hij is al meerdere malen op school langsgegaan om te bewerkstelligen dat zijn zoontje van 6 jaar weer een pakje appelsap en een stuk boterkoek mee mag nemen naar school. Vooralsnog hebben zijn inspanningen niet tot het gewenste resultaat geleid: "We mogen nog geen Liga-koekje meegeven. Niks. En je kunt een kind niet verplichten om water te drinken, als die het niet lust. Wat nou als het dertig graden is. Moet hij dan maar uitdrogen?"

Ook tegen de manier waarop het water onder de leerlingen gedistribueerd wordt heeft hij zwaarwegende bezwaren. De bidons waaruit het water wordt gedronken worden namelijk elke dag omgespoeld, maar als een kind ziek is, zouden er bactiëren in blijven zitten die je er volgens hem niet zomaar uit kan spoelen. "Dit gaat in tegen de hygiëneregels," aldus een furieuze Rovers.

Gevangenis
De directeur, die met het initiatief de kinderen juist gezonder wil laten leven met de nieuwe regel, geeft aan dat het 'water-beleid' al op heel veel scholen is doorgevoerd. "Hetgeen de kinderen meenemen wordt steeds zoeter. Toen ik naar school ging kreeg je alleen een droge liga mee. Maar fabrikanten doen er nu een laagje op, soms komt er een dipsausje bij, er zitten krenten in. Het wordt er niet gezonder op."

Het water-beleid is volgens Meister al voor de vakantie uitgelegd aan de ouders, met wisselend succes volgens hem: "Het is bij sommigen nog niet helemaal duidelijk. In bijvoorbeeld ranja zitten ook suikers. We hebben ouders uitgelegd hoeveel en hoe lang het duurt voor ze die verbrand hebben. Dat lukt niet in de kleine pauze." De school gaat hierom komende week de ouders opnieuw informeren over het water-beleid. 

Papa Rovers is niet van plan om het er bij te laten zitten. Volgens hem begint de school op een gevangenis te lijken. Hij zegt: "Ik snap dat school regelgeving heeft tegen dikke kinderen, maar mijn zoon eet thuis wel gewoon zijn aardappels, groente en vlees. Hij is gewoon gezond."

Overigens laat de directeur de deur wel op een kier staan. "Niets wat je beslist is voor het leven" zegt hij, waarmee hij lijkt aan te geven dat er wellicht nog iets aan het water-beleid van de school kan veranderen.