OM eist taakstraf tegen Linschoten

Voormalig VVD-politicus Robin Linschoten moet vanwege belastingfraude tweehonderd uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen van een half jaar. Aan het voorwaardelijke strafdeel moet een proeftijd van drie jaar worden gekoppeld, eiste de officier van justitie vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens de aanklaagster heeft Linschoten "op kosten van de samenleving" jarenlang boven zijn stand geleefd. "In plaats van belasting af te dragen, bedeelde hij zichzelf en zijn echtgenote van een royaal inkomen", zei ze. "Zijn portemonnee was belangrijker dan het meebetalen aan publieke voorzieningen." De Nederlandse staat is ruim een ton aan BTW misgelopen doordat Robin Linschoten over de jaren 2010 tot en met 2012 structureel te lage omzetten opgaf. De voormalige VVD-politicus kreeg over die jaren keer op keer signalen van zijn boekhoudkantoor dat hij stukken moest opsturen, maar negeerde die volkomen. "Hij vertrouwde op de professionaliteit van zijn boekhoudkantoor, zegt hij. Maar als het kantoor zo professioneel was, waarom nam hij het dan niet serieus?"

De aanklaagster vond dat Linschoten ervan doordrongen had moeten zijn dat hij een voorbeeldfunctie had en heeft. "Waarom zou een ondernemer zich aan allerlei verplichtingen houden als een voormalig staatssecretaris dat niet doet?" Linschoten zou de staat tussen 2010 en eind 2012 voor ruim honderdduizend euro hebben benadeeld door te weinig omzetbelasting af te dragen.

OM eist taakstraf tegen Linschoten
OM eist taakstraf tegen Linschoten (Foto: ANP)